Mađarska: EP krši svaki princip vladavine prava

BUDIMPEŠTA – Mađarska ministarka pravde Judit Varga optužila je danas Evropski parlament da vrši „politički pritisak“ na Evropski sud pravde u pravnom postupku protiv Poljske i Mađarske, navodeći da je to „potez bez presedana“ koji je u suprotnosti sa svakim principom vladavine prava.

Varga je za mađarski radio „Košut“ istakla da je reč o pravnoj akciji koju su Poljska i Mađarska pokrenule na evropskom sudu, a protiv uredbe EU kojom je isplata blokovskih sredstava vezana za pitanje vladavine prava u zemljama EU.

„Treći talas epidemije korona virusa besni u Evropi. Svaka zemlja se bavi pitanjem zaštite, a Mađarska fokusira sve svoje napore na suzbijanje širenja virusa“, istakla je Varga, dodajući da su prioriteti EP pogrešno postavljeni, prenosi mađaska agencija MTI.

Varga se osvrnula na izjavu jednog holandskog poslanika u EP koji je rekao da su debate o poljskoj i mađarskoj vladi pre političke, a ne pravne prirode.

„Sve ovo dokazuje da te rasprave nemaju nikakve veze sa vladavinom prava, pravnim principima ili takozvanim evropskim vrednostima. U toku je lov na veštice protiv Mađarske i Poljske. Razlog za to je što ove dve zemlje imaju drugačiji stav o migracijama, porodičnoj politici i budućnosti Evrope u odnosu na glavne evropske tokove“, poručila je mađarska ministarka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar