Mandatar zvanično predstavio kandidate za ministre, mesto ministra odbrane upražnjeno

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić zvanično je večeras javnosti putem video poruke predstavio kandidate za ministre.

On je naveo da zbog epidemije korona virusa nije organizovao konferenciju za novinare i podsetio na sporazum nakon izbora da će vlada biti ekspertska. Imaće 12 ministarstava, a još nije poznato da li će dobiti podršku svih stranaka.

„Sedam je stubova na kojima počiva naša kuća Vlade – pet su prepoznati kao elementi kojima se prepoznaje rad na prostorima EU. Prvi stub obuhvata zelenu ekonomiju, drugi digitalnu transformaciju, treći je regionalna saradnja i povezanost, četvrti je unapredjenje konkurentnosti. Peti je socijalna zaštita, šesti su društveno jednake šanse, a sedmi je dobrota upravljanja, da krenemo u proces integracija ka EU“, naveo je on.

Krivokapić je rekao da je odluka o 12 ministarstava vezana za sisteme koji imaju dobre primere prakse, kao što su Holandija i Finska.

„Ministarstvo odbrane nije personalno popunjeno“, kazao je Krivokapić, a mediji su ranije objavili da je mandatar predložio za ministra odbrane lidera GP URA Dritana Abazovića.

On je saopštio da je njegov i izbor njegovog tima da na čelu Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija bude Tamara Srzentić, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, a Ministarstva unutrašnjih poslova Nikola Terzić.

Krivokapić je potvrdio da je za Ministarstvo spoljnih poslova predložen Djordje Radulović, Ministarstvo ekonomskog razvoja Jakov Milatović, a Ministarstvo kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predložen je Aleksandar Stijović, ministarku prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministarku zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić, a za ministra finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.

Krivokapić je dodao da se nada da će Crna Gora izborom ovakvih profesionalaca biti drugačija.

„Da ne gledamo ko je kakav, koju boju očiju ima, da mu ne pretresamo krvna zrnca nego koji je rezultat njegovog delovanja. Naš moto je rezultat i da bismo ga ostvarili naš moto je rad, stručnost i odgovornost“, zaključio je Krivokapić.

Većina kandidata nije poznata široj javnosti. Izutetak je Mladen Bojanić, koji je bio predsednički kandidat.

Jelena Borovinić Bojović u žižu javnosti dospela poslednjih dana nakon što je pokrenuta istraga kako je došlo do toga da sveštenik koji je bolestan od korone izadje iz bolničke sobe i prisustvuje ispraćaju mitroplita Amfilohija koji je umro u KCCG i ko je dozvolio da sveštenici udju da preuzmu njegovo telo. Ona je na čelu pulmološke klinike i bliska je SPC.

Relativno je javnosti poznat i prof. Vladimir Leposavić, član pravnog tima Mitropolije crnogorsko primorske.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je večeras da sa spiska ministara koje je predložio mandatar Zdravko Krivokapić poznaje samo jednu osobu i da ne zna ko je za te ljude glasao.

On je novinarima nakon sastanka na kojem je mandatar predložio listu kandidata za ministre kazao da će se predlogu izjasniti na partijskim organima.

Predsednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević saopštio je danas da je vlada koju će predložiti mandatar Zdravko Krovokapić „Milova vlada kontinuiteta“, i dodao da se Krivokapić „sprda sa državom i biračima“.

Lider GP URA Dritan Abazović komentarišući predlog za sastav nove Vlade, rekao je da nisu u potpunosti ispoštovani svi principi, ali da do kraja stoji uz mandatara da izabere tim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar