Merkel: Problem klimatskih promena se neće rešiti bez Kine

KARBIS BEJ – Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da se nada da će lideri Grupe sedam (G7) postići „vrlo dobre rezultate“ u vezi sa vakcinama protiv korona virusa i da će pokazati svetu „da ne mislimo samo na sebe“.

„Nadam se da ćemo postići vrlo dobre rezultate i da ćemo pokazati da ne mislimo samo na sebe, već mislimo i na one koji još uvek nemaju priliku da se vakcinišu – pre svega afričke zemlje, ali i druge“, izjavila je Merkel po dolasku na samit G7 u britansko odmaralište Karbis Bej u Kornvolu, a prenosi agencija AP.

Kancelarka očekuje da će G7 poslati snažan signal za „multilateralizam zasnovan na vrednostima“, ali je upozorila da se problemi poput klimatskih promena neće rešiti bez učešća Kine.

Navela je i da američki predsednik DŽo Bajden „predstavlja posvećenost multilateralizmu koji nam nedostaje poslednjih godina“.

Britanski premijer Boris DŽonson je, uoči samita G7 koji počinje danas, rekao da očekuje da će se G7 obavezati da će podeliti milijardu doza vakcina sa zemljama širom sveta.

Nemacka je saopštila da planira da donira 30 miliona svojih doza vakcina do kraja godine, što je deo od 100 miliona na koliko se obavezala Evropska unija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar