Ministar: U budžetu Srbije za narednu godinu više novca za plate i kapitalne investicije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će u republičkom budžetu za 2021. godinu biti više novca za povećanje plata u javnom sektoru, ali i za kapitalne investicije, ulaganja u vodovodne mreže, autoputeve, izgradnju železničkih pruga.

On je za TV Pink kazao da javne investicije doprinose rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP), otvaranju firmi i privlače privatne investitore da dodju u Srbiju.

Po njegovim rečima, za devet meseci ove godine Srbija je privukla 1,9 milijardi evra stranih investicija, najviše u regionu.

„Ogromne razmera ekonomske krize u svetu zbog pandemije korona virusa, ali ne i u Srbiji“, kazao je ministar.

Dodao je da u Srbiji „nema crnog scenarija kao u drugim zemljama, nema zatvaranja fabrika“, kao, kako je rekao. u Americi gde je 41 milion ljudi ostao bez posla.

Kako je naveo, Srbija se sa najmanjim padom BDP-a u ovoj godini, monetarnom i fiskalnom stabilnošću, pozicionirala da najviše rastem u godinama koje dolaze.

Mali je najavio da će za dva dana objaviti uslove po kojima će državna Finansijska korporacija SAD za medjunarodni razvoj (DFC) davati garancije za kredite privredi u Srbiji.

„To će biti povoljni krediti na duži rok otplate kako bi se malim, srednjim, ali i velikim preduzećima, omogućilo da dobiju potreban novac i likvidnost, ne samo da prežive ovu krizu nego da nastave da investiraju“, kazao je Mali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar