Ministri C5 o slovenačkim proritetima predsedavanja EU

BRDO KOD KRANJA – Ministri spoljnihh poslova Austrije, Češke, Slovačke, Mađarske i Slovenije razgovarali su danas na Brdu kod Kranja o pandemiji covida-19 i širenju Evropske unije na Zapadni Balkan, u svetlu uloge koju će Slovenija u drugoj polovini ove godime imati kao predsedavajuća Saveta EU.

Reč je o sastanku na ministarskom nivou neformalne grupe Central 5 (C5), koju su prošle godine osnovale pomenute države, s ciljem usklađivanja regionalnih pitanja vezanih za taj srednjevropski prostor.

Anže Logar, slovenački šef diplomatije, kolegama iz susednih država je predstavio prioritete Slovenije kod preuzimanja predsedanja Evropskom unijom, među kojima su oporavak nakon pandemije covida-19 i otpornost Unije na krize, ali i dalje širenje Unije na Zapadni Balkan, što su svi podržali, prenela je Hina.

Razgovaralo se i o stanju u borbi s epidemijom covida-19, koja je posebno teška u Slovačkoj i Češkoj.

Logar je nakon sastanka kazao da im je ponudio medicinsku pomoć svoje države, a bilo je reči i o strategiji imunizacije od korona virusa u pojedinim zemljama.

Po oceni austrijskog ministra za evropske i međunarodne poslove Aleksandra Šalenberga, situacija sa koronom ostaje vrlo vrlo ozbiljna i predstavlja izazov za sve, a zahteva i mnogo susedske saradnje.

„Očekivanja su velika i ovo ne sme biti još jedna izgubljena godina za Zapadni Balkan“, kazao je austrijski ministar i dodao da njegova zemlja u regionu ima velike interese.

Češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček podržao je slovenačke prioritete za EU u pogledu ekonomskog oporavka nakon pandemije i širenja integracije na Zapadni Balkan.

Mađarski ministar Peter Sijarto kazao je da je njegova zemlja za razliku od većine u EU otvorena i za uvođenje ruskih i kineskih vakcina protiv korone.

„To odakle je vakcina ne sme biti političko, nego samo stručno pitanje“, rekao je Sijarto.

Slovački ministar Ivan Korčok izrazio je, međutim, zadršku prema vakcinama iz trećih zemalja.

Dodao je da se o sigurnosti ruske vakcine Sputnik V mora izjasniti medicinska struka, a ne politika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar