Ministri EU o nedostatku lekova i zaštitne opreme

BRISEL – Ministri zdravlja Evropske unije traže načine na hitnom sastanku u Briselu kako da proizvedu više lekova i zaštitne opreme u Evropi, kako bi se nosili sa nedostatkom izazvanim izbijanjem koronavirusa.

Mnoge zemlje EU se oslanjaju na Kinu, izvor epidemije, za sastojke za lekove, dok se bore da izbegnu nedostatke nakon izbijanja koronavirusa koji je poremetio snabdevanje i doveo da kašnjenja isporuka, preneo je Rojters.

U većini zemalja EU već postoji nedostatak zaštitne opreme, kažu zvaničnici, što doktore i medicinske sestre dovodi u opasnost.

Evropa mora da vrati proizvodnju medicinske opreme na svoje tlo, jer se previše oslanja na uvoz iz zemalja koje nisu članice EU, rekli su zvaničnici u Francuskoj i Nemačkoj, najvećim zemljama EU.

Obe zemlje su blokirale izvoz pojedine zaštitne opreme u druge zemlje EU, kako bi izbegle rizike nestašice na sopstvenoj teritoriji.

„To nije nešto što ćemo rešiti sutra, već danas moramo započeti ovu raspravu kako bismo imali rešenje nakon sutra“, rekao je austrijski ministar zdravlja Rudolf Anšober novinarima na sastanku u Briselu.

Francuska uvozi oko 40 odsto sastojaka za lekove iz Kine, što je situacija koju je francuski ministar finansija Bruno Le Mer ocenio kao preveliko oslanjanje na Peking.

Italija, zemlja EU koja je najteže pogođena epidemijom, takođe, je ograničila izvoz i zvanično je zatražila pomoć od drugih država EU da bi zadovoljila svoje potrebe za zaštitnom opremom.

I Litvanija i Češka su ograničile izvoz, rekao je jedan zvaničnik EU.

„Moramo pokazati solidarnost u pogledu deljenja zaštitne opreme“, rekla je novinarima belgijska ministarka zdravlja Megi de Blok pre sastanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar