MMF spreman da podrži zemlje sa bilion dolara protiv korone

VAŠINGTON – Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva objavila je danas da je Fond spreman da mobiliše svoj kreditni kapacitet od 1.000 milijardi dolara da bi pomogao 189 zemalja članica u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Gergijeva je u poruci objavljenoj na zvaničnoj veb stranici MMF-a, navela da se Fondu obratilo dodatnih oko 20 zemalja koje su zainteresovane za programe finansiranja i kojima će globalni zajmodavac pozabaviti narednih dana, prenosi Rojters.

Ona je pozvala države da preduzmu dodatne fiskalne stimulativne mere i da ostanu u tesnoj komunikaciji kako bi sprečile da koronavirus nanese dugoročnu ekonomsku štetu.

„S obzirom na to da se virus širi, potreba za koordiniranim i sinhronizovanim globalnim fiskalnim podsticajima je iz sata u sat sve veća“, poručila je Georgijeva.

Šefica MMF-a je nagovestila da će možda biti potrebna koordinisana fiskalna akcija na nivou kakav je bio za vreme finansijske krize 2008-2009.

Precizirala je da su samo u 2009. godini, zemlje G20 za podsticaje izdvojile oko 2,0 odsto svog BDP-a, ili oko 900 milijardi američkih dolara u današnjoj protivvrednosti, „tako da ima još dosta posla da se uradi“.

Što se tiče monetarne politike, Georgijeva je navela da centralne banke „treba da nastave da podržavaju tražnju i da jačaju poverenje ublažavanjem finansijskih uslova i obezbeđujući priliv kredita u realnu ekonomiju“, pominjući u tom kontekstu kao primer vanrednu akciju Federalnih rezervi u nedelju.

Ona je pozdravila otvaranje dolarskih svop aranžmana između glavnih centralnih banaka i dodala da će u predstojećem periodu možda biti potrebno da se takve svop linije prošire i na tržišta zemalja u usponu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar