Moskva: Đaci se vraćaju u klupe, mere produžene još sedmicu

MOSKVA – Gradske vlasti u Moskvi odlučile su da produže postojeće epidemiološke mere još nedelju dana, do 21. januara, napisao je gradonačelnik Sergej Sobjanjin na svom blogu.

Prema Sobjanjinu, gradski univerziteti, sportske škole i dopunske obrazovne ustanove i nakon prazničnog raspusta nastaviće da rade na daljinu, dok će se najmlađi vratiti u klupe od 18. januara. Međutim, gradonačelnik je naglasio da ako samo jedan slučaj korona virusa bude potvrđen, ceo razred će morati da pređe na nastavu onlajn.

Sve mere produžene su do 21. januara, rekao je gradonačelnik, što znači da će stariji građani i oni koji pripadaju riičnim grupama nastaviće da se drže samoizolacije, a poslodavci moraju da vode računa da 30 odsto zaposlenih nstavi da radi od kuće.

Iako broj hopistalizovanih nije padao tokom praznika i u mosokovskim bolnicama se leči 13.000 pacijenata, još ima oko 7.600 slobodnih kreveta u bolnicama, istakao je Sobnjanin.

On je rekao i da bi mere mogle biti ublažene u bliskoj budućnosti.

„Stručnjaci veruju da će epidemiološka situacija biti jasnija narednih dana, pa će na osnovu toga oći da se donose dugoročnije odluke i ublažavanje mera,“ rekao je gradonačelnik Moskve.

Sobnjanin je apelovao na građane da nose maske i drže fizičku distancu i da se što pre prijave za vakcinaciju.

„Što se pre uspostavi kolektivni imunitet, pre ćemo se vratiti normalnom životu,“ rekao je gradonačelnik.

U Rusiji, koja je četvrta zemlja po broju zaraženih, za poslednja 24 sata registrovano je 24.763 novih slučajeva, uključujući i 5.893 u Moskvi. Ukupno je zaraženih skoro 3,5 miliona.

Vlasti su takođe potvrdile i 570 smrtnih slučajeva za poslednja 24 sata Ukupno je premiulo 63.940 obolelih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar