Mučnina, glavobolja, temperatura: Zašto različito reagujemo na vakcine?

Što se više ljudi vakciniše širom sveta, tako pristižu i razne informacije o nuspojavama, bez obzira o kojoj vakcini se radi. Neki će nakon vakcinacije dane provesti u krevetu, a drugi neće osetiti nikakve posledice. Koji je razlog?

Dr. Robert Finberg, profesor na univerzitetu Masačusets je objasnio da telo razvije dve reakcije na vakcinu: inicijalni odgovor imunološkog sistema i adaptivni imunološki odgovor koji nastupa nešto kasnije i pomaže zaštititi pri kasnijem susretu s virusom.

Dr. Mark Loafman, je za NBC 5 izjavio da je reakcija organizma upravo refleksija toga koliko nam se imuniteti razlikuju.

“Svaki imuni sistem je mozaik onoga što smo prošli, što prolazimo trenutno i onoga što u sebi imamo. Individualni odgovor tako varira od osobe do osobe“, pojasnio je.

Dr. Kris Tompson, imunolog sa univerziteta Loyala u Americi je za Healthline rekao da na vakcine reagujemo različito zbog brojnih razloga pa napominje da opšte zdravlje, genetiku, životnu sredinu, pol i starost čine samo neke od faktora. Čak i ako se osećate dobro nakon vakcinacije, to ne znači da vaš organizam nije pružio dobar imunološki odgovor.

Najčešće se javljaju posledice poput bola, crvenila, otoka, umora, glavobolje ili mučnine, navode stručnjaci, ali bilo koji od simptoma, bilo blagi ili jaki, ne znače da je vakcina delovala slabije ili bolje. Naučnici do danas nisu povezali jačinu reakcije s boljim adaptivnim odgovorim.

Nedostatak reakcije ne znači da vakcine ne deluje

“Ako niste imali reakciju to ne znači da vaš imunološki sistem ne radi. Ne bi se fokusirao na tu reakciju kao dokaz o delovanju leka“, napomenuo je dr.Džejms Fernandez, alergolog.

“Samo je oko 50 posto vakcinisanih imalo reakciju koja nije bol u ruci, dok je njih 95 posto zaštićeno od težeg oblika kovid-a“, dodaje, prenosi Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nuspojavevakcinacija
Komentari (0)
Dodaj komentar