N. Zeland: Najveći broj novih kovid slučajeva od aprila 2020

VELINGTON – Novi Zeland je danas zabeležio najveći rast slučajeva kovid-19 od aprila 2020. godine, ali vlasti su saopštile da broj ne raste eksponencijalno i da je većina slučajeva i dalje u centru Oklanda gde je nedavno izbila epidemija.

Novi Zeland je od februara do prošle nedelje bio bez lokalnih slučajeva infekcija, kada je izbilo žarište zaraznije delta variante korona virusa u najvećem gradu Oklandu i brzo se proširilo i na glavni grad Velington.

Zdravstvne vlasti su danas prijavile 41 novi slučaj kovida 19, čime je ukupan broj zaraženih u zemlji porastao na 148, a to je najviše novih slučajeva od aprila 2020. godine, prema podacima Ministarstva zdravlja, prenosi Rojters.

Od novih slučajeva, 38 je u Oklandu, a tri u Velingtonu, i to je prema zdrvstvenim zvaničnicima dokaz da se ne radi o eksponencijalnom porastu i da infekcije nisu široko rasprostranjene.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern u ponedeljak je produžila strogo nacionalno zaključavanje nivoa 4 , za još tri dana, do ponoći 27. avgusta, dok će Okland imati na snazi ograničenja najmanje do 31. avgusta.

Ministar finansija Grant Robertson saopštio je da vlada ima dovoljno sredstava za borbu protiv najnovije epidemije i da je ekonomija neverovatno otporna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar