Naredna dekada odlučujuća za budućnost novinarstva

PARIZ – Strukovna organizacija Reporteri bez granica (RBG) objavila je redovni godišnji izveštaj o slobodi štampe u svetu u kome se ukazuje da će naredna dekada biti ključna za razvoj novinarstva, jer je pandemija korona virusa razotkrila i nedvosmisleno ukazala na brojne slabosti koje prete i ugrožavaju pravo na slobodno, nezavisno, raznovrsno i pouzdano informisanje.

U ovogodišnjem izveštaju RBG, u kojem su objedinjeni i uporedno analizirani podaci o stanju sistema informisanja u 180 zemalja, predočava se da će naredna dekada biti ključna zbog uticaja pet fundamentalnih globalnih kriza koje sinergetski ugrožavaju slobodu i kvalitet javnog informisanja u svetu.

U pitanju su geopolitička kriza, praćena agresivnim delovanjem autoritarnih režima širom sveta, tenološki napredak bez odgovarajućeg, blagovremeno definisanog pravnog okvira i demokratskih garancija za korisnike, demokratska kriza kao proizvod polarizacije društva i primene represivnih politika, kriza poverenja izazvana širenjem mržnje i lažnih vesti u medijima i ekonomska kriza koja utiče na opšte urušavanje kvaliteta novinarstva.

Ovih pet referentnih kategorija na kojima se zasniva istraživačka metodologija RBG u snažnoj su interakciji i združeno utiču na budući razvoj sistema javnog informisanja, predočava se u izveštaju.

„Ono što nam se danas događa determiniše kako će izgledati slobodno informisanje, pluralizam i pouzdanost informacija u svetu 2030. godine“, upozorio je generalni sekretar RBG, Kristof Deluar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar