Naučnici otkrili još jedan RANI SIMPTOM kovida, naročito kod starijih

Delirijum propraćen temperaturom mogao bi da bude rani simptom kovida-19, navodi se u istraživanju koje su sproveli istraživači s Univerziteta „Oberta de Catalunya“ (UOC), naročito kod starijih ljudi, prenose mediji.

„Delirijum je stanje zbunjenosti u kojem se osoba oseća van dodira sa stvarnošću, kao da sanja. Moramo biti na oprezu, posebno u epidemiološkoj situaciji poput ove, jer pojedinac koji pokazuje određene znakove zbunjenosti može da bude pokazatelj zaraze“, objasnio je istraživač UOC-a Havijer Korea, prenosi „Medical xpress“.

Korea je, zajedno s istraživačem Dijegom Redolarom Ripolom, pregledao naučni rad o efektima kovida-19 na središnji nervni sistem, odnosno mozak. Pregledom je utvrđeno da postoje sve veće naznake da korona virus takođe utiče na središnji nervni sistem i proizvodi neurokognitivne promene poput glavobolje i delirijuma, kao i psihotične epizode.

Tri moguća razloga

„Glavne hipoteze koje objašnjavaju kako korona virus SARS-CoV-2 utiče na mozak ukazuju na tri moguća uzroka: hipoksiju ili nedostatak neuronskog kiseonika, upalu moždanog tkiva zbog citokinske oluje i činjenicu da virus ima sposobnost da pređe krvno-moždanu barijeru kako bi direktno izvršio invaziju na mozak“, kazao je Korea.

Naglasio je da svaki od ta tri činioca može da rezultira delirijumom, te je objasnio da su dokazi o oštećenjima mozga vezanim uz hipoksiju uočeni na obdukcijama sprovedenim na bolesnicima koji su umrli od infekcije i da je virus moguće izolovati iz moždanog tkiva.

Prema istraživačima, delirijum, kognitivni deficiti i anomalije u ponašanju najverovatnije su rezultat sistemske upale mozga i stanja hipoksije, što takođe uzrokuje upalu neuronskog tkiva u područjima poput hipokampusa, koja su povezana s kognitivnim disfunkcijama i promenama u ponašanju koje su prikazali pacijenti koji pate od delirijuma

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virussimptom kovid
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Upravo ovaj simptom je imala moja majka. Mada pre njenog cudnog ponasanja sedam do deset dana pre osecala je da joj nije dobro isla na testiranje test bio negativan poslali je kuci da pije caj I vitamine. Iz dana u dan sve vise jij se spavalo I prestajala je da obavlja svakodnevne aktivnosti. Na kraju otac je primetio da sad prica jedno posle drugo oce da ide kod dr pa posle nece. On ju je obukao stavio u kola I odveo na grudno napominjuci da ne bi bilo zgoreg da je pogleda neuropsihijatar. Sutradan je test uradjen u bolnici bio pozitivan I ona je prebacena u kovid bolnicu u Kragujevac. Tri meseca je trajao oporavak posle dvadeset dana privedenih u bolnici. To je upravo I stanje njenog dilirijuma. Niti se cega seca niti je znala sta radi. Nasa borba za njen oporavak bila je nesto najgore sto sam dozivela u zivotu.

  • Rezon

    Bas im vjerujemo.Ha, ha,ha…