Ne davimo Beograd: Projekat participativnog budžetiranja usvojiti u Narodnoj skupštini (VIDEO)

Biljana Djordjević iz inicijative Ne davimo Beograd izjavila je danas da se, zajedno sa inicijativom Srce grada, zalažu da se projekat „participativnog budžetiranja“ usvoji u Skupštini Srbiji, jer vladajuća stranka na mnoge načine pokušava da „manipuliše“ gradjanima u donošenju odluka.

Djordjević je na konferenciji za novinare rekla da gradjani moraju da budu uključeni u projekte koje radi Grad i dodala da upravo to može da omogući projekat participativnog budžetiranja.

Kako je rekla, participativno budžetiranje je deo budžeta koji bi, nakon onog fiksnog, mogao da se, u odnosu na ideje gradjana, prilagodi onome što gradjani žele, i tim delom budžeta da oni upravljaju.

„Uvredljivo je reći da se Beograd gradi po odluci Beogradjana“, rekla je ona i dodala da je ideja tog projekta „uspostavljanje društvene pravde“, jer je „važno da gradjani budu uključeni u sve projekte koji se tiču budžeta Grada“.

Djordje Miketić iz inicijative „Srce grada“ rekao je da bi budžet za sledeću godinu, trebao da bude „budžet pomoći koji će ići u prilog zdravstva i privrede“, jer će epidemija korona virusa ostaviti „velike posledice“ u tim poljima.

Skupu je prisustvovao i bivši gradonačelnik Šapca i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović koji je rekao da podržava ideju.

Gradska vlast uputila je gradjanima Beograda poziv da učestvuju u javnoj raspravi o budžetu grada za predstojeću godinu. Gradjani su uz račune Infostana dobili letak sa pozivom da dostave njihove predloge šta bi trebalo da se nadje u budžetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar