Nemački izvoz u SAD uzleteo 60 posto u aprilu

BERLIN – Nemački izvoz u Sjedinjene Države i Kinu snažno je skočio u aprilu, pokazuju današnji statistički podaci.

Izvoz u Sjedinjene Države, najveće nemačko prodajno tržište izvan Evropske unije, porastao je u aprilu za 60,4 posto međugodišnje, na 10,1 milijardu evra, prema preliminarnim spoljnotrgovinskim podacima Zavoda za statistiku, Destatisa.

Istovremeno, izvoz u Kinu, drugo najveće izvozno odredište Nemačke van jedinstvenog tržišta EU, povećan je za 16,3 procenta, na 8,4 milijarde evra, objavio je Destatis, a prenosi Rojters.

Prošlog meseca je registrovan i snažan uzlet nemačkog izvoza u Britaniju, od 58,6 odsto na godišnjem nivou, na 5,1 milijardu evra.

Sveukupno, aprilski izvoz Nemačke u zemlje izvan EU porastao je za 35,6 procenata međugodišnje, na 50,8 milijardi evra.

Dodaje se da je izvoz u treće zemlje, odnosno nečlanice EU, otprilike iznosio 47 posto ukupnog izvoza. To znači da više od polovine izvoza Nemačke i dalje ide klijentima na jedinstvenom tržištu EU, uprkos izlasku Britanije iz tog bloka.

Iz Destatisa napominju da je međugodšnja visoka stopa rasta izvoza u aprilu 2021. velikim delom posledica prošlogodišnje niske uporedne baze, budući da je u aprilu 2020. nemački izvoz u zemlje izvan EU pao za 27,1 odsto na godišnjem nivou, kada je zemlju pogodio prvi talas korona virusa.

Zavod za statistiku će celovite podatke o spoljnoj trgovini za april, uključujući i razmenu sa članicama EU, objaviti 9. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar