Netbloks: Vikipedija u prekidu u Iranu zbog koronavirusa

TEHERAN – Čini se da je internet stranica Vikipedije na jeziku farsi „srušena“ u Iranu, nakon što je bliski prijatelj vrhovnog lidera zemlje preminuo od novog koronavirusa, saopštila je danas aktivistička grupa.

Grupa NetBloks povezala je smrt člana Saveta za svrsishodnost Mohameda Mirmohamadija sa „rušenjem“, iako iranski zvaničnici i njeni državni mediji nisu to odmah priznali, preneo je AP.

Vlasti se suočavaju sa sve većom kritikom iranske javnosti zbog epidemije iz zabrinutosti da je broj slučajeva zaraženih virusom možda veći nego što je trenutno prijavljeno, navela je agencija.

Iranske vlasti sada kažu da planiraju da mobilišu 300.000 vojnika i dobrovoljaca za suočavanje sa virusom.

Stariji vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei čak je nosio rukavice dok je sadio drvo kako bi obeležio predstojeći iranski Dan drveća.

„Sve što pomaže javnom zdravlju i sprečava širenje bolesti je dobro, a ono što pomaže širenju je greh“, rekao je Hamnei.

NetBloks je naveo da ometanje pristupa Vikipediji na jeziku farsi postoji širom zemlje i to istim mehanizmom koji se koristi za blokiranje Tvitera i Fejsbuka.

Te dve društvene mreže su zabranjene od osporavanih iranskih predsedničkih izbora 2009. i protesta Zelenog pokreta.

Smetnje izazivaju strah da bi Iran mogao ponovo u potpunosti da iskljuci internet, kao što je to činio nedelju dana tokom ekonomskih protesta u novembru.

Iran je zasebno stvorio sopstvenu takozvanu „halal“ mrežu veb stranica koje je odobrila vlada.

Iran je saopštio juče da je od virusa preminulo 66 osoba, dok je 1.501 zaražena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar