Nova studija otkrila kada su oboleli od kovida-19 najzarazniji

Osobe pozitivne na kovid-19 najverovatnije će biti vrlo zarazne u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet takođe sugeriše da asimptomatske osobe mogu virus brže ukloniti iz svog tela i mogu biti zarazne kraće vreme.

U prvom sistematskom pregledu te vrste, istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prenosu infekcije koronavirusom.

Istraživači su uporedili svoja otkrića o kovidu-19 s dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumeli zašto se kovid-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u telu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje kovid-19) doseže vrhunac u gornjim disajnim putevima rano u toku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

To je značajno jer se smatra da je virus u gornjim disajnim putevima glavni izvor prenosa. Poređenja radi, virusno opterećenje za dva druga soja koronavirusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije – između 10 i 14 dana, odnosno 7 i 10 dana – pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma i karantin, prenosi HuffPost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar