Nova studija: Vakcine Fajzer i Moderna daju doživotnu zaštitu od korone?

Nova studija objavljena u ponedjeljak u časopisu „Nature“ sugeriše da je moguće da vakcine protiv Covida-19 koja su napravile firme „Pfizer“ i „Moderna“ pružaju doživotnu zaštitu od te bolesti, prenosi „New York Times“.

Naučnici su otkrili da su osobe koje su primile obe doze bilo koje od tih vakcina razvile snažan i postojan imunološki odgovor na covid. Uz to, pokazalo se da su neutrališuća antitela koja proizvode delotvorna u borbi protiv dve varijante koronavirusa SARS-CoV-2.

To znači da bi primaoci tih vakcina mogli imati dugotrajan imunitet, višegodišnji pa čak i doživotni, te da se neće morati ponovo vakcinisati, čak ni u slučaju da koronavirus dodatno mutira u nove varijante.

– Izdržljiva imunost koju stvaraju ove vakcine dobar je znak”, rekao je dr. Ali Ellebedy, imunolog sa Univerziteta „Washington“ u St. Louisu te vodeći autor spomenute studije.

U istraživanju efikasnosti Pfizerove i Modernine vakcine protiv covida-19 učestvovala je 41 osoba, od kojih je osam prethodno bilo zaraženo covidom.

Naučnici su u sklopu istraživanja proučavali limfne čvorove, žlezde koje proizvode memorijske limfocite B, ćelije imunološkog sistema koje pamte pretnje s kojima se čovek susreće.

Zahvaljujući tim stanicama, čovekov imunološki sistem može brže distribuisati antitela za ponovnu borbu s tom istom pretnjom. Takođe, ako antitela ponestane, memorijski limfociti B mogu proizvesti još. Memorijski limfociti B krvotokom čoveka mogu cirkulisati godinama, pa čak i decenijama, prenosi Jutarnji list.

Nakon što se neko vakciniše protiv covida-19 ili ga preboli, u limfnim se čvorovima oformi germinativni centar, mestu gde se zreli limfociti B uzgajaju, diferenciraju i menjaju gene svojih antitela tokom normalne reakcije organizma na infekciju.

Naučnici su iz limfnih čvorova učesnika istraživanja pet puta uzimali uzorke – tri, četiri, pet, sedam i 15 nedelja nakon primanja prve doze vakcine

Istraživanje je pokazalo da su germinativni centri učesnici istraživanja bili dosta aktivni i četiri meseca nakon primanja vakcine i da broj memorijskih limfocita B koji su zapamtili covid-19 nije pao.

Germinativni su centri kod većine vakcina najaktivniji tokom dve sedmice nakon imunizacije, a potom im produktivnost padne.

– Činjenica da su reagovali i četiri meseca nakon vakcinisanja zaista je jako dobar znak – rekao je Ellebedy.

Iako su u studiji učestvovale osobe koje su primile „Pfizerovu“ vakcinu, Ellebedy je rekao da bi se iste spoznaje mogle primeniti i na „Moderninu“ vakcinu jer su te dve vakcine napravljen pomoću iste tehnologije, tehnologije glasničke RNK (mRNK).

Studija nije obuhvatila vakcinu kompanije „Johnson & Johnson“, a Ellebedy je rekao da sumnja da bi imunološki odgovor nakon te vakcine bio toliko jak jer je ono napravljeno pomoću drugačije tehnologije, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dozivitna garancija, kako da ne? U Britaniji vecina vakcinisana vakcinom fajzerom, a vec je probija prva ozbiljnija mutacija. Broj pozitivnih od delta soja raste 4 nedelje u toj zemlji. Dosta obolelih medju vakcinisanima fajzerom(world meter uk)

  • Adolf

    Dok te neka doza ne obori.

  • Anonimni

    „…daju dozivotnu zastitu od korone…“ . Koliko je to „dozivotno“?