Nove tvrdnje o poreklu virusa: Koronom su 2012. bili zaraženi rudari u Kini?

Novi koronavirus možda nije potekao s “mokre” pijace u Vuhanu prošle godine, nego više od 1.600 kilometara dalje, 2012. godine, duboko u kineskom rudniku, gde su radili radnici s misterioznom bolešću, sličnoj upali pluća, nakon što su bili izloženi slepim miševima, piše „Njujork Post“.

Virusolog Džonatan Lejtm i molekularni biolog Alison Vilson došli su do otkrića proučavajući tvrdnje iznesene na 66 stranica kineskog doktora Lija Sua koji je lečio rudare i njihove uzorke tkiva poslao Institutu za virusologiju u Vuhanu radi testiranje.

– Dokazi koje sadrži naveli su nas da preispitamo sve što smo mislili da znamo o poreklu pandemije Covid-19 – napisali su Lejtm i Vilson u članku objavljenom 15. jula na njihovoj internet stranici “Independent Science News”.

Lejtm je za „Njujork Post“ rekao da je koronavirus “skoro sigurno pobegao” iz laboratorije u Vuhanu.

U aprilu 2012. godine, u rudniku Mojiang u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan razbolelo se šest rudara nakon što su proveli više od 14 dana uklanjajući izmet slepih miševa. Trojica od njih su na kraju umrla. Doktor koji je lečio rudare opisao je da su pacijenti imali visoku temperaturu, suvi kašalj, upaljene udove i, u nekim slučajevima, glavobolju. Dakle, sve simptome koji su sada povezuju s bolesti Covid-19, rekli su Lejtm i Vilson.

Način na koji su rudari lečeni, na primer uz pomoć respiratora i raznim lekovima, uključujući steroide, lekove za razređivanje krvi i antibiotike, takođe podseća na lečenje pacijenata obolelih od Covid-19 širom sveta, dodali su.

Nakon sprovedenih raznih testova na hepatitis, denga groznicu, pa čak i HIV, doktor se posavetovao s raznim stručnjacima širom Kine, uključujući virusologa Zonga Nanšana, međunarodnog heroja koji je 2003. upravljao epidemijom SARS-a i kog smatraju najvećim naučnikom u zemlji.

– Susret sa Zongom Nanšanom je značajan – rekli su Lejtm i Vilson.

– To podrazumeva da su bolesti šestorice rudara bile vrlo zabrinjavajuće i, drugo, da se koronavirus sličan SARS-u smatrao verovatnim uzrokom.

Doktor je takođe poslao uzorke tkiva rudara u laboratoriju Vuhan, žarište istraživanja koronavirusa u Kini. Tamo su naučnici otkrili da je izvor zaraze koronavirus sličan SARS-u iz kineskog mršavog potkovastog šišmiša, navodi se u tezi.

Lejtm i Vilson veruju da se virus, jednom kada je ušao u rudare, “razvio” u SARS-CoV-2, “neobično patogeni koronavirus vrlo prilagođen ljudima”, a da su uzorci nekako ‘pobegli’ iz laboratorije prošle godine, nakon čega je došlo do pandemije koronavirusa.

Iako su naučnici iz laboratorije u Vuhanu prikupili uzorke koronavirusa od slepog miša u istom rudniku, propustili su sve to da povežu s događajima iz 2012. godine, rekao je Lejtm.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

COVID-19korona virusporeklo
Komentari (0)
Dodaj komentar