Novi soj korone se brzo širi, strože mere u Škotskoj, SZO zabrinuta

Strože mere i u Škotskoj zbog novog soja korona virusa

Prema novim mera britanske vlade uvedenim zbog pojačanog širenja novog soja korona virusa, u Škotskoj je, kao i na jugu Engleske, umesto planiranih pet dana olakšavanja restrikcija taj period sveden samo na Badnji dan.

Tim povodom se građanima obratila premijerka Škotske Nikol Sturdžon, koja je rekla da je nova pravila “dovode do suza“, ali je i upozorila da ““virus ne haje ni za šta osim da se širi koliko god je to moguće“, preneo je “Dejli mejl“.

“Pustićemo da se na Badnji dan ide slobodno, ali, kao što smo to govorili i na početku, koristite ovu fleksibilnost samo ako vam je to stvarno i istinski potrebno“, istakla je Sturdžon.

Ona je dodala i da savetuje građanima da se tokom Badnjeg dana ne sastaju u zatvorenim prostorijama i da to izbegnu ako je moguće.

Britanski premijer Boris Džonson i grupa britanskih naučnika potvrdili su u subotu da je nova varijanta korona virusa identifikovana u Velikoj Britaniji i do 70 odsto zaraznija od dosadašnjeg tipa virusa, ali ne i smrtonosnija, kao i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i protiv novog soja.

Englezi nagrnuli da kupe poklone pre božićne blokade

Engleske radnje bile su sinoć prepune budući da su kupci imali samo nekoliko sati da kupe božićne poklone pre nego što su u ponoć zatvorene prodavnice u Londonu i na jugoistoku zemlje.

Haos je usledio nakon što je britanski premijer Boris Džonson u subotu popodne otkrio da će u trećini Engleske – uključljući London – biti uveden viši nivo antiepidemijskih restrikcija od ponoći, prenosi Dejl Mejl.

Slike iz Oksford Strita u Londonu prikazuju ogromne gomile kupaca koji preplavljuju radnje kako bi kupili poklone u poslednjem trenutku pre uvođenja mera četvrtog nivoa.

U međuvremenu, ogromni redovi stvorili su se duž glavnih ulica i supermarketa u zemlji u subotu kako bi se ljudi snabdeli onim što im treba za Božić.

Biće zatvoreno sve osim prodavnica sa osnovnom robom i ograničena putovanja, uključujući naredbu „ostanite kod kuće“ za sam Božić – iako je sam Džonson pre samo nekoliko dana insistirao da bi bilo nehumano „seckati petodnevne praznične mehuriće“, navodi list.

SZO u kontaktu s Britanijom zbog novog soja virusa

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je u bliskom kontaktu sa zvaničnicima Velike Britanije zbog nove varijante virusa kovid-19.

„Oni (zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva) će i dalje deliti informacije i rezultate svoje analize i tekućih studija. Obaveštavaćemo države članice i javnost dok saznajemo više o karakteristikama ove varijante virusa i svim implikacijama“, navela je SZO u tvitu.

Novi soj koronavirusa identifikovan u Ujedinjenom Kraljevstvu do 70 odsto je zarazniji, ali se ne smatra smrtonosnijim, a vakcine bi i dalje trebalo da budu efikasne, rekli su u subotu premijer Boris Džonson i naučnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona viruspandemijaskotskaSZO
Komentari (0)
Dodaj komentar