Od danas nove mere: Otvaraju se pijace, penzioneri od 18 do 01…

Građani stariji od 65 godina moći će od danas da izlaze u šetnju utorkom, petkom i nedeljom u trajanju od pola sata, jedna je od novih olakšavajućih mera koje je na juče usvojila Vlade Srbije, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem medicinske struke.

Penzioneri će pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

Zelene pijace od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite protiv širenja korona virusa.

Od danas je takođe dozvoljen rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom…

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od danas nastave rad u punom kapacitetu.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva), a rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

(Tanjug)

Vesić: Beogradske pijace se otvaraju u sredu

Sve beogradske pijace osim onih koje su zatvorene, Palilulska i Stari Merkator, biće otvorene od srede, 22. aprila u 7 sati, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Zatvorene pijace, dodao je Vesić, Palilulska i Stari Merkator otvaraju se od ponedeljka, 27. Aprila.

– Vlada Srbije donela je danas odluku da je dozvoljen rad pijaca. Beograd je uvek spreman i potrebna su nam 24 sata da pripremimo pijace za rad, tako da će beogradske pijace raditi od srede od 7 do 15 sati svaki dan, izuzev u danima kada je policijski čas. Što se zatvorenih pijaca tiče, Palilulske i Stari Merkator, one će početi sa radom od ponedeljka, 27. Aprila – pojasnio je Vesić.

On je dodao da je donošenje ove mere bilo veoma važno jer smo tako sačuvali posao za hiljade poljoprivrednika na teritoriji Beograda.

– Za razliku od onih koji proizvode industrijske proizvode koji mogu da stoje u magacinu i da čekaju kupca, kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi to je nemajuće. Zato je bilo važno da pijace počnu da rade, naravno kada su se stekli epidemiološki uslovi. Poljoprivrednici su dali veliki doprinos zajedničkoj borbi protiv epidemije i Beograd im na tome zahvaljuje – poručio je Vesić.

Vesić je precizirao da će Grad Beograd propisati mere zaštite na pijacama.

– Na pijacu će moći da uđe tačno određen broj ljudi, i prodavci i kupci moraju da imaju zaštitne maske, tezge će biti zaštićene folijom pa neće biti direktnog kontakta prodavca i kupca, sprovodiće se dezinfekcija na početku i na kraju radnog dana – rekao je Vesić i pozvao kupce i prodavce da ove mere zaštite poštuju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

epidemijakorona viruspandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar