Odbor prihvatio izvestaj o radu Ministarstva turizma

BEOGRAD – Skupštinski Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku prihvatio je danas godišnji izveštaj o radu Komisije za zaštitu konkurencije za prošlu godinu kao i izveštaje o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za prvi i drugi kvartal ove godine.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Nebojša Perić je istakao da se epidemija korona virusa lane odrazila i na rad ove Komisije i da je ona prihodovala za oko 10 odsto manje sredstava od planiranih, ali da su i rashodi bili manji i to za oko 35 odsto od plana.

Prema njegovim rečima, najznačajniji poslovi koje je lane Komisija radila odnose se na ispitivanje postupaka za utvrđivanje postojanja povrede konkurencije, pojedinačna izuzeća restiktivnih sporazuma zabrane, ispitivanje koncentracija, sprovođenje sektorskih analiza i uslova konkurencije na pojedinačnim tržištima, kao i aktivnosti Komisije vezane za Poglavlje 8 za pristupanje EU.

Naglasio je da je Komisija lane uradila i 18 nenajavljenih uviđaja, neuporedivo više nego ranijih godina, i oni su se pokazali kao jedan od najefikasnijih načina za prikupljanje dokaza jer se njima na brz i efikasan način završavaju sami postupci.
Izveštaje o radu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za prvi i drugi ovogodišnji kvartal predstavili su državni sekretar u ovom ministarstvu Uroš Kandić, pomoćnik ministra Olivera Jocić i šef odseka za unapređenje konkurentnosti u turizmu Zoran Ostojić.

Uroš Kandić je kao glavne aktivnosti iz sektora trgovine i zaštite potrošaca, naveo donošenje Predloga Zakona o zaštiti potrošača nacrta Zakona o uslugama, te više podzakonskih akata.

Izneo je da je u prvom kvartalu evidentirano 6.376 prigovora potrošaca, dok je tržisna inspekcija obavila više od 4.000 nadzora.

Kada je reč o prigovorima potrošaca naveo je da se najveći broj odnosio na obuću, belu tehniku, kućne aparate, nameštaj, račune za struju i slično.

Govoreći o aktivnostima u spoljnoj trgovini Olivera Jocić je navela da je Sporazum o trgovini i saradnji sa Velikom Britanijom bila najznačajnija aktivnost ovog sektora.

Takođe i olakšavanje trgovine, zatim aktivnosti na planu proširivanja tzv. zelenih koridora sa CEFTE na trgovinu sa EU.

„Radili smo i na rešavanju problema koji su nastali uvođenjem pravilnika o tranzitu od strane Hrvatske i na tome zapravo još radimo. Radimo zajedno sa nacionalnim komitetom za državne granice i nadamo se pozitivnom pomaku, odnosno izmeni tog spornog pravilnika koji je dodatno usporio i otežao saobraćaj iz našeg regiona prema EU“, navela je Jocić.

Šef odseka za unapređenje konkurentnosti u turizmu Zoran Ostojić je istakao da se u ovom sektoru najviše radilo i ulagalo na promociji i edukaciji u turizmu.

Naveo je da je veoma uspešno prošlo odobravanje vaučera za odmor u Srbiji i da je ugostiteljska i turistička privreda značajno pomognuta iz budžeta kako bi lakše prevladala probleme uzrokovane pandemijom koronavirusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar