OEBS: Pokazati liderstvo i solidarnost prema migrantima

VARŠAVA – Liderstvo i solidarnost hitno su potrebni kako bi se pomoglo migrantima na granici Turske i EU, saopštila je danas direktorka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava Ingibjorg Solrun Gisladotir.

„Zemlje širom sveta preduzimaju mere predostrožnosti kako bi zaustavile širenje novog korona virusa zbog patnje koju bi to moglo da donese našem stanovništvu, ako se zarazi. A ipak, ima desetina hiljada ljudi na ničijoj zemlji između Turske i EU, čija se patnja pojačava svaki dan zbog neuspeha političkih lidera da nadlju humano rešenje“, navela je ona u saopštenju.

Kako je naglasila, hitno je potrebno razumeti da postoji „naša zajednička odgovornosti ka drugim ljudima u nevolji“ u vreme kada je sve veći broj migranata i izbeglica, koji su zarobljeni na turskoj granici sa EU.

Ona je ocenila da je ovo teška situacija, ali da ima brojnih potencijalnih rešenja na stolu, koje treba istražiti.

„Ovo je vreme u kojem istinsko liderstvo znači mogućnost kompromisa, i zato pozivam sve zemlje širom EU i OEBS da pokažu to liderstvo. Pravo na život u bezbednost je obaveza, ne usluga“, poručila je direktorka Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar