Oštra nota Južne Koreje Japanu zbog karantina

SEUL – Južna Koreja je uputila oštar protest Japanu povodom odluke japanskih vlasti da zadrže u dvonedeljnom karantinu putnike iz inostranstva.

Japan se pridružio grupi od gotovo 100 zemalja koji su uvele restrikcije za putnike iz Južne Koreje, s ciljem da se zabrani dolazak putnika iz zemalja pogođenih koronavirusom, a da se za putnike iz drugih područja uvede obavezna mera karantina u trajanju od dve nedelje.

Mera stupa na snagu u nedelju, a južnokorejski ministar inostranih poslova je najavio da će japanski ambasador biti pozvan da objasni odluku svoje zemlje i da primi zvaničnu protesnu notu Seula.

Vlasti Južne Koreje su zbog sličnih zabrana već pozivale na zvanični razgovor ambasadore Vijetnama i Singapura.

„Veoma žalimo zbog nerazumne i preterane mere Japana, uvedene bez prethodnih konsultacija sa japanskim zvaničnicima i pozivamo ih da hitno ponovo razmotre svoju odluku“, kaže se u saopštenju japanskog ministarstva inostranih poslova.

Nakon sastanka u predsedničkoj palati, Nacionalni savet bezbednosti je izdao saopštenje u kojem se kaže da se Japan suočava sa „nepoverenjem međunarodne zajednice zbog svog netransparetnog i pasivnog odnosa prema koronavirusu. Zbog toga ćemo primeniti kontramere na bazi principa reciprociteta“, zaključuje se u saopštenju Nacionalnog saveta bezbednosti J. Koreje.

Predstavnik japanske vlade Jošihide Suga, stao je u odbranu odluke japanskih vlasti o restrikcijama za putnike iz inostranstva koje se odnose i na putnike iz Kine.

„Odluka je doneta na osnovu sveobuhvatnne analize raspoloživih informacija o situaciji u drugim zemljama i na osnovu procene očekivanih efekata. Mislim da je pravi trenutak za takvu meru“, zaključio je Suga.

Zamenik ministra zdravlja J. Koreje Kim Gang Lip saopštio je da su vlasti skoro završile testiranje više od 200 hiljada sledbenika verskog pokreta iz grada Daegua, na jugoistoku zemlje.

„Teško je predvideti budući razvoj događaja jer se sekundarne i tercijalne infekcije događaju širom zemlje“, rekao je Kim, prenosi Rojters.

Oko 90 odsto potvrđenih slučajeva korone prijavljeno je u gradu Daegu i obližnjoj provinciji Severni Gieongsang.

U drugim delovima J.Koreje ima znatno manje potvrđenih slučajeva.

Jedan novi slučaj je prijavljen danas u bolnici grada Seongnama, jugoistočno od Seula.

Japan je smanjio trgovinsku razmenu sa J. Korejom, a zvanični Seul je odgovorio bojktom japanskih proizvoda i usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar