Otkazuju se proslave budističke Nove godine u delu Azije

BANGKOK – Zemlje jugoistočne Azije otkazuju ili ograničavaju proslave budističke Nove godine, zakazane za april, zbog pandemije korona virusa.

U jugoistočnoj Aziji sredinom aprila se obično održavaju najveća ritualna prskanja vodom, kao i karnevali.

Međutim, Mjanmar je u petak postala prva zemlja iz tog regiona koja je zabranila sva masovna okupljanja koja su bila predviđena kako bi se obeležio praznik Tingjan, što je naznačajniji događaj u budističkoj godini Teravada, zbog brzine širenja korona virusa.

Kambodža, Laos i Tajland su, takođe, preduzeli mere, ali još nisu uveli potpune zabrane.

„Budući da je lako zaraziti se korona virusom u mestima s mnogo ljudi, građanima nije dozvoljeno da učestvuju na događajima, festivalima i proslavama tradicionalnog festivala vodom u Mjanmaru“, navodi se u saopštenju kabineta predsednika te zemlje i dodaje da će svi takvi događaji i festivali biti zabranjeni najmanje do kraja aprila, ali možda i duže.

Vlada Tajlanda, u kojem je do sada potvrđeno 75 slučajeva koronavirusa, pozvala je građane da ne organizuju velike festivale i događaje koji uključuju prskanje vodom.

Umesto toga, pozvala ih je da slave na tradicionalniji način, kod kuće sa porodicama, posipajući starije vodom, kako bi tražili njihov blagoslov i nudeći milostinju monasima.

Bangkok, koji obično zatvara ulice u aprilu zbog rituala prskanja vodom, otkazao je aktivnosti povodom tajlandskog novogodišnjeg praznika Songkran kako bi smanjio rizik od korona virusa.

Kambodža je otkazala proslave u Sijem Reapu, gde je potvrđen prvi slučaj korona virusa u subotu, dok je Laos pozvao građane da izbegavaju masovna okupljanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar