Otvoren Sajam „Balkan tekstil 2020“ na Beogradskom sajmu

BEOGRAD – Sajam tekstila „Balkan tekstil 2020“ otvoren je danas na Beogradskom sajmu, a ove godine učestvovaće oko 40 kompanija iz Srbije, Turske, Slovenije i Uzbekistana.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je, otvarajući sajam, da tradicija i razvoj tog sajma pokazuju da se razvija srpska tekstilna industrija, koja je prošle godine izvezla robe u vrednosti od 860 miliona evra.

Ljajić je istakao da se tekstilna industrija u Srbiji oporavlja zahvaljući turskim investitorima koji su najviše fabrika otvorili upravo u tom sektoru.

„Godine 2000. tekstilna industrija u Srbiji je bila u nestajanju, a prošle godine je vrednost robe iz oblasti tekstila koju je naša zemlja izvezla iznosila 860 miliona evra, od toga je 70 odsto izvezeno u zemlje EU“, rekao je Ljajić.

On je dodao da u tom sektoru u Srbiji radi oko 50.000 ljudi, ali i ukazao da se oko 21.000 tekstilnih radnika vodi kao nezaposleni.

Zbog toga, ističe Ljajić, država daje podsticaje za investitore koji rade na obuci i dokvalifikaciji radnika za tekstilnu industriju, a ublažavanje deficita problema nezaposlenih pokušava se rešiti i kroz dualno obrazovanje.

Još jedan od problema sa kojim se tekstilna industrija u Srbiji suočava je i taj što se 90 odsto repromaterijala i sirovina uvozi u Srbiju.

„Kao i prošle godine, i ove godine šaljem poziv investitorima da ulažu u proizvodnju materijala za tekstilnu industriju“, rekao je Ljajić

Navodi da država pregovara sa jednom velikom turskom kompanijom o izgradnji fabrike za proizvodnju materijala za tekstilnu industriju, dodajući da će narednih meseci finalizovati te dogovore.

Ljajić je istakao da bi ovogodišnji sajam bio još masovniji, ali je 12 kineskih kompanija otkazalo učešće zbog koronavirusa.

Ambasador Turske Tanžu Bilgič izjavio je da se na ovogodišnjem sajmu predstavlja 32 kompanije iz Turske.

Prema njegovim rečima, saradnja između Turske i Srbije se u poslednje tri godine razvija u svim oblastima, a ne samo u oblasti trgovine, dodajući da to pokazuju brojke robne razmene koja je prošle godine iznosila 1,3 milijarde dolara.

Ističe da je to porast od šest odsto u odnosu na 2018. godine.

Ambasador očekuje da trgovinska razmena dve zemlje u najkraćem roku dostigne dve milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar