Ova država je vakcinisala 60% ljudi, a širi se delta soj. Zašto?

Izraelsko ministarstvo zdravlja objavilo je prošle nedelje da je efikasnost Fajzerove vakcine opala s više od 90% na oko 64%. Uočeni pad podudara se sa širenjem delta soja koronavirusa i ukidanjem ograničenja i obaveze socijalne distance u Izraelu.

Efikasnost vakcine u prevenciji infekcije i simptoma bolesti pala je na 64 posto, a istovremeno je bila 93 posto efikasna u sprečavanju hospitalizacije i ozbiljnih oblika covida-19, saopštilo je izraelsko ministarstvo zdravlja.

Oko 60 posto izraelskog stanovništva primilo je barem jednu dozu Fajzerove vakcine. Tokom kampanje vakcinacije dnevni broj novih slučajeva smanjen je s više od 10.000 u januaru na jednocifrene brojke prošloga meseca.

To je podstaklo Izrael da odustane od skoro svih mera fizičke distance kao i od zahteva za nošenjem maske. Istovremeno je delta, koja je postala globalno dominantna varijanta koronavirusa, počela da se širi.

Imunitet stečen nakon vakcinacije Fajzerovom vakcinom opada s vremenom, objavila je kompanija Fajzer u četvrtak i najavila da će nastaviti da razvija dodatnu, treću dozu vakcine, koje ću pružiti zaštitu od novih varijanti koronavirusa. Najavili su i da će u avgustu zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu treće doze vakcine od američke Uprave za hranu i lekove.

„Tokom ovog razdoblja delta soj postaje dominantan u Izraelu, kao i u mnogim drugim zemljama … Iako je zaštita od ozbiljne bolesti ostala visoka tokom punih šest meseci, očekuje se da će s protokom vremena i pojavom novih sojeva doći do pada efikasnosti u slučaju pojave simptoma. Na osnovu podataka koje imaju do danas, Fajzer i BioNTek veruju da treća doza može biti korisna u roku od 6 do 12 meseci nakon druge doze kako bi se održala najviši nivo zaštite“, objavio je Fajzer, a prenosi CNN.

Međutim, Američka agencija za hranu i lekove (FDA) i Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u zajedničkom saopštenju da Amerikanci koji su potpuno vakcinisani za sad ne treba dodatna vakcinacija trećom dozom i da nije na kompanijama da odluče kada će one biti potrebne.

„Amerikancima koji su potpuno vakcinisani trenutno nije potrebna treća doza“, piše u zajedničkom saopštenju FDA-a i CDC-ja, objavljenom samo nekoliko sati nakon Fajzerovog saopštenja.

Američki vladini zvaničnici naglašavaju da potpuno vakcinisane osobe imaju mali rizik od zaraze, čak i od zaraznijeg delta soja. Pozivaju se i na nekoliko nedavno objavljenih studija koje tvrde da mRNA vakcine (Pfizer i Moderna) pružaju dugotrajnu zaštitu.

Fajzer: Nakon treće doze nivo antitela je i do 10 puta viša

Međutim, Fajzer se zalaže da se s trećom dozom krene ranije i poziva se na sopstvena istraživanja koja pokazuju da bi treća doza vakcine podigla nivo neutralizujućih antitela za pet do 10 puta u odnosu na onu koja nastane nakon dve doze. Navode i da razvijaju i novu varijantu vakcine za treću dozu, koja bi trebalo temeljnije da štiti od novih varijanti.

„Iako Fajzer i BioNTek veruju da treća doza BNT162b2 ima potencijal da očuva najviši nivo imuniteta protiv svih trenutno poznatih sojeva, uključujući i delta soj, kompanije ostaju oprezne i razvijaju ažuriranu verziju vakcine. U slučaju delta soja trenutne verzije vakcine napadaju samo deo proteina šiljka, a nova verzija će napadati celi protein“, objavio je Fajzer.

Prva serija mRNA vakcina već je proizvedena u pogonu BioNTeka u Majncu u Nemačkoj, a klinička ispitivanja bi mogla da počnu u avgustu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

delta sojizraelkoronakorona virusvakcina
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Zaključak : Džaba ste krečili