Ove navike će vam znatno povećati šanse da se zarazite koronom

Život uz koronavirus nas je naučio novim navikama koje nas mogu sačuvati od bolesti. Međutim, čak i ako nosite masku i pazite na distancu i perete ruke, postoje neke uobičajene navike koje mogu sve poništiti, a verovatno ih niste svesni.

Čačkanje nosa

„Nije neka novost da čačkanje nosa znači i lakši pristup bakterijama u organizam, ali možda ne znate da tim činom i prstom u nosu unosite bakterije i viruse koji se nalaze na rukama, a upravo je to ono što ne želite“, objašnjava Pol Potindžer, specijalista za infektivne bolesti iz Vašingtona.

Nos je idealan put za unos virusa jer se u njemu nalazi tanka i osetljiva koža na kojoj lako nastaju ranice, posebno kad nos čačkate, a kroz njih mogu u organizam ući i oku nevidljive čestice. Vreme je, dakle, da zaboravite na ovu naviku, piše “Ordinacija“.

Grickanje noktiju

Potreba za grickanjem nokta se može javiti usled nervoze, uzbuđenosti ili dosade, ali je svakako jako loša ideja u periodu kada preti koronavirus. Profesorka epidemiologije na univerzitetu u Bostonu, Eli Marej, napominje da je ovo veoma jednostavna način za unos virusa u organizam.

“Što god radili, a da pomaže virusu da uđe u organizam putem tankih sluznica na licu samo povećava rizik od zaraze“, pojasnila je.

Deljenje čaša, tanjira, pribora…

Pribor za jelo, hranu ili tanjir… sve su to stvari koje ovih meseci ne bi trebalo da delite s drugima jer je idealan način za prenos virusa. Studija provedena od strane Centra za kontrolu i prevenciju bolesti je potvrdila da zajedničko korišćenje posuđa može povećati šanse da ćete se zaraziti za čak tri puta.

Jedan od prvih saveta stručnjaka kada je krenula pandemija je još uvek nešto teži za prihvatiti. Iako će nošenje maski olakšati zadatak, ta navika da se rukama diraju oči, nos, lice i usta je toliko podsvesna da ćemo ga svi, pre ili kasnije, ipak dodirnuti i to uopšte nećete primetiti.

“S obzirom na broj površina koje dodirujemo u danu, pipanje lica prljavim rukama će uveliko povećati šanse da ćete njima virus preneti u telo“, ističe dr. Vandana A. Patel, i dodaje da je važno biti svestan navike diranja lica, pomeranja kose s lica ili diranja bubuljica i pokušati da izbegnete te pokrete pod svaku cenu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virusnavikezarazavanje
Komentari (0)
Dodaj komentar