Ovo će početi da se događa kada predugo nemate fizički kontakt s ljudima

Fizički dodir od velike je važnosti čoveku i iako svako ima neku svoju određenu ‘dozu’ bliskosti koja mu je potrebna, nakon nekoliko meseci udaljenosti svako počne da osećati da mu ista nedostaje, tvrdi psihoterapeut za porodične odnose i brakove dr. Alisa Rubi Baš i otkriva, zajedno s kolegama stručnjacima, šta sve možemo početi da osećamo u nedostatku dodira.

Loše raspoloženje

Ako već neko vreme primećujete da ste loše raspoloženi šta god da radite, moguće je da imate navedeni problem. Doktorka Ketrin Džekson, klinički psiholog kaže da fizičkim dodirom u naš mozak stižu hormoni sreće kao što su serotonin, dopamin i oksitocin. Bez njihovog lučenja možemo da počnemo da se osećamo depresivno.

Stres

Postoji više stvari koje mogu uzrokovati stres u ovoj godini, sve zbog koronavirusa, ali jedna od njih je i nedostatak fizičke bliskosti. Bez zagrljaja, poljupca, nežnih dodira naš mozak počne da luči hormone stresa poput kortizola. Dr. Džekson savetuje da se mazite s kućnim ljubimcem ako ga imate. „Dodir ne mora biti ljudski da bi imao pozitivan efekat“.

Povlačenje u sebe

Ako ste osoba koja je inače društvena i komunikativna, onda ovakva situacija vama posebno teško pada. Glorija Zang, psihoterapeut i stručnjak za podizanje samopouzdanja kaže da čovek može da počne da e oseća i fizičke promene, doslovno kao da telo žudi za dodirom. „Ako vam telo intenzivnije reaguje i na najmanji fizički kontakt, od recimo neke osobe u prolazu, znači da vam isti ozbiljno nedostaje.“

Zangova savetuju da redovno trenirate, isprobate jogu i meditaciju, da odlazite u šetnje – ukratko, da radite sve aktivnosti kojima se luči serotonin i one u kojima uživate kako biste se osećali pozitivno. Održavanje rutine jako je bitno za dobro mentalno zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar