„Ovo je apsolutno kritično“: Utvrditi poreklo korone da bi izbegli kovid 32

Istraga o poreklu kovida 19 je „apsolutno kritična“ ukoliko želimo da sprečimo naredne pandemije i izbegnemo „kovid 32“, rekao je američki ekspert Piter Hotez.

„Imaćemo kovid-26 i kovid-32 ukoliko ne shvatimo potpuno poreklo kovida-19. Ovo je apsolutno kritično“, izjavio je za NBC Hotez, koji je dekan nacionalne škole za tropsku medicinu na medicinskom Bejlor koledžu u Hjustonu, u američkoj državi Teksas.

Hotez je kazao da veruje da SAD moraju da urade mnogo više nego da pokreću istrage o teorijama da je virus prešao sa životinja, ili da je „iscureo“ iz laboratorije u kineskom Vuhanu, dodaje „Njujork post.“

„Smatram da smo uradili koliko smo mogli na obaveštajnom polju. SAD treba da pošalju stručnjake u epicentar pandemije, u Vuhan. Potreban je tim naučnika, genetičara, biologa, stručnjaka za slepe miševe, da provedu u kineskoj provinciji Hubej šest do 12 meseci, kako bismo potpuno otkrili izvor kovida-19“, naglasio je Hotez.

On dodaje da je „svestan da Kina neće pristati na punu saradnju“.

„Moramo da pritisnemo jaku Kinu, pa i mogućim sankcijama, kako bi dozvolila timu vrhunskih epidemiologa i virusologa da imaju nesmetani pristup životinjama, ljudima i uzorcima iz laboratorije“, dodao je Hotez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona viruspandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar