Pad japanskog BDP-a 3,0% u trećem kvartalu

TOKIO – Japanska privreda je pala u trećem kvartalu jače nego što su tržišta predviđala, pošto su globalni poremećaji u snabdevanju pogodili planove izvoznika i korporativnu potrošnju, i jer je novi talas kovid-19 uticao na pogoršanje potrošačkog raspoloženja.

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana je pao za 3,0 posto na godišnjem nivou u periodu jul-septembar, pokazali su današnji preliminarni statistički podaci, što je daleko više od medijan prognoze tržišta o padu od 0,8 procenata, izveštava Rojters.

Na kvartalnoj osnovi, BDP je pao za 0,8 odsto naspram 0,2 posto, koliko su predviđali tržišni akteri.

Mada mnogi analitičari očekuju da će se treća po veličini svetska ekonomija oporaviti u tekućem tromesečju sa obuzdavanjem novih slučajeva korona virusa, pogoršanje situacije s uskim grlima u globalnoj proizvodnji predstavlja sve veći rizik za Japan čija se privreda uveliko oslanja na izvoz, navodi britanska agenija.

Napominje takođe da je slab rezultat japanske ekonomije u suprotnosti sa obećavajućim pokazateljima drugih razvijenih zemalja, kao što su Sjedinjene Države, čija je ekonomija porasla za 2,0 posto u trećem kvartalu podržana velikom ranije potisnutom domaćom potražnjom.

Neki analitičari kažu da velika zavisnost Japana od automobilske industrije čini privredu te zemlje ranjivijom na poremećaje u trgovini od drugih zemalja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar