Pais: Višesmernom geopolitikom Srbija do uspeha u vakcinaciji

MADRID – Višesmerna geopolitika doprinela je velikom globalnom uspehu Srbije u vakcinaciji građana protiv korona virusa, piše španski list El Pais, ističući da Srbija, koja je i zemlja kandidat za članstvo u EU, vakciniše građane vakcinama koje razvijaju i zapadne zemlje i Rusija i Kina.

Kako navodi list, niko u Srbiji ne nagađa koju će vakcinu primiti, već građani digitalnim putem mogu da označe koju bi vakcinu više želeli da prime, a u imunizaciji stanovništva zemlja napreduje toliko da je postala šesta zemlja na svetu na svetskoj listi, po kojoj je Izrael na prvom.

Dodaje se da je u Evropi Srbija druga po veličini po broju vakcinisanih u Evropi, kao i da je do sada 28,8 odsto građana primilo bar jednzu dozu vakcine.

Građani mogu da biraju između četiri vakcine – dve koje su proizvedene na zapadu i dve koje su proizvele Kina i Rusija, a simbolično predstavnici vlade primili su različite vakcine – premijerka Ana Brnabić primila je Fajzerovu vakcinu, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin rusku Sputnjik Ve, dok je ministar zdravlja primio kinesku vakcinu kompanije Sinofarm.

Vakcinacija je počela u januaru, a zvanična poruka je da je uspela da se usredsredi na čisto zdravstvenu dimenziju kampanje zahvaljujući višesmernoj spoljnoj politici koja je oslobađa „geostrateških stega“.

„To je evropska zemlja koja pregovara o pristupanju EU, ali i jedna od retkih balkanskih država koja nije članica NATO-a i koja kao saveznike ima Rusiju i Kinu“, mnavodi se u tekstu.

Ipak, piše španski list, napredak kampanje takođe je praćen porastom broja infekcija, delom zbog opuštanja u skladu sa ograničenjima.

Navodi se da će Srbija biti prva evropska država koja će proizvoditi Sputnjik Ve od maja, a od oktobra i kinesku Sinofarm vakcinu u fabrici koju će zajednički izgraditi Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vakcine će se, navodi El Pais citirajući predsednika Aleksandra Vučića, prodavati po nabavnoj ceni zemljama u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar