PKS: Sajam u Tirani odlična prilika za jačanje poslovnih veza (FOTO)

Perspektivni sektori za širenje ekonomske saradnje Srbije i Albanije su poljoprivreda i prehrambena industrija, industrija plastike, metalska, tekstilna, i industrija nameštaja, a Medjunarodni sajma privrede u Tirani je odlična prilika za nove poslove i zajedničke programe kompanija, saglasni su privrednici i predstavnici poslovnih asocijacija koji učestvuju na ovoj regionalnoj manifestaciji.

Firme iz Srbije imale su niz sastanaka sa velikim albanskim poslovnim sistemima kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grupa, koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, prehrambene, hemijske i drugih industrija, saopštila je Privredna komora Srbije.

U organizaciji Komorskog investicionog foruma, predstavnici malih i srednjih preduzeća, koji se bave preradom poljoprivrednih proizvoda imali su više desetina sastanaka sa trgovinskim lancima.

„Danas su mogućnosti za saradnju prezetnovale ESSI Group, Eco Market, Aroma Marketi, a sutra se predstavljaju DIS, Royal Food i Dauti Komerc“, rekao je rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana u Privrednoj komori Srbije Marko Mandić.

To, kako je ocenio, otvara vrata novim poslovnim aranžmanima, ali i intenzivnijoj saradnji u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ i jačanja ekonomija tri zemlje – Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Podsetio je da više od 1.000 firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a o uspešnoj saradnji dveju privreda svedoči podatak da je tokom 2020. godine, uprkos pandemiji koronavirusa, za 10 odsto uvećan izvoz na albansko tržište.

Na sajmu u Tirani, koji se održava pod sloganom „Jedan Balkan jači Balkan“ učestvuje više od 250 kompanija iz 20 zemalja, najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar