Plenković:Veliki datumi u hrvatskoj istoriji

ZAGREB – Hrvatska s ponosom i zahvalnošću hrvatskim braniteljima obeležava 29 godina od prvog međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, izjavio je danas premijer Andrej Plenković.

„Godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja veliki su datumi u hrvatskoj istoriji. Obeležavamo ih s ponosom na sva naša postignuća i s trajnom zahvalnošću hrvatskim braniteljima i svima koji su podneli žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske“, saopštio je Plenković, prenela je Hina.

Naveo je da se Hrvatska u protekle tri decenije nakon što se, kako je naveo, uspešno izborila za međunarodno priznanje i prijem u Ujedinjene nacije, na međunarodnom nivou politički afirmisala kao članica Evropske unije i Severnoatlantskog saveza i danas je relevantan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

Podsetio je da je u prvoj polovini prošle godine Hrvatska prvi put predsedavala Savetu EU i, kakko kaže, dosad nezabeleženim okolnostima za Evropu i svet.

Naveo je da Hrvatska nastavlja da osnažuje svoj međunarodni položaj i dodao da vlada predano radi na ostvarivanju i preostala dva strateška cilja: ulasku u evropodručje i u Šengensku zonu.

Osvrnuo se i na pandemiju korona virusa i razorni potres koji je krajem prošle godine pogodio Hrvatsku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar