Počela sednica parlamenta o izboru nove crnogorske vlade

PODGORICA – U crnogorskom parlamentu je sa izvesnim zakašnjenjem počela sednica na kojoj poslanici treba da se izjasne o programu i sastavu vlade, koji predstavlja mandatar Zdravko Krivokapić.

Najavljeno je da će delu sednice, na kojoj će mandatar izneti ekspoze, prisustvovati predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Inače, Đukanović nije, kako je to ranije bilo uobičajeno, prisustvovao konstitutivnoj sednici parlamenta na kojoj je prvi put nakon tri decenije njegova DPS u opozicionim klupama.

Stranke parlamentarne većine najavile su da će, iako se ne slažu u potpunosti sa načinom i predlogom članova nove vlade, podržati izbor Krivokapića.

Očekuje se da će parlament o novoj vladi glasati u petak, a ne isključuje se mogućnost da to bude i ranije.

Za održavanje sednice, inače, vlada veliko interesovanje medija, čije ekipe su okupljene u skupštinskom domu.

Nakon parlamentarnih izbora, održanih u Crnoj Gori 30. avgusta, prvi put nakon tri decenije parlamentarnu većinu su formirale do tada opozicione partije okupljene oko tri izborne liste – Za budućnost Crne Gore, koju je predvodio Krivokapić, Mir je naša nacija, na čijem čelu je bio Bečić i Crno na bijelo sa liderom URA Dritanom Abazovićem.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a tri koalicije su formirale većinu od 41 poslanika.

Zbog komplikovane epidemiološke situacije sa korona virusom, poslanici će moći prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da glasaju onlajn.

Krivokapić je ranije obelodanio da je predložio Dritana Abazovića za potpredsednika vlade i on je ujedno jedini aktivni političar u vladi, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar spoljnih poslova Đorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Za ministra kapitalnih investicija predložen je Mladen Bojanić, javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.
Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma mandatar je tri dana ranije dostavio Skupštini ekspoze, kji je prethodno predstavio javnosti.

Ekspoze mandatara na 51 strani predviđa čak 25 prioriteta buduće vlade, među kojima je borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Prioriteti su i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Krivokapić u ekspozeu konstatuje da se stanje koje njegova vlada zatiče u Crnoj Gori s pravom može nazvati svojevrsnim „državnim udarom“.

„Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario ‘spržene’ zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava“, naveo je Krivokapić.

Preispitaće, kako je ranije najavljeno, Zakon o slobodi verooispovesti, koji je isprovocirao višemesečne mirne proteste, odnosno litije.

Odluka bivše vlade o priznavanju kosovske nezavisnosti neće biti preispitivana.

„Naša nova vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg drustva u celini“, poručio je Krivokapić u ekspozeu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar