Počela vakcinacija u Belekspo centru,priprema punkta u Borči

BEOGRAD – Treći punkt za vakcinaciju protiv korona virusa u Beogradu otvoren je danas u Belekspo centru, a na Beogradskom sajmu počela je masovna revakcinacija građana koji su prvu dozu cepiva primili 19.januara.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će u Belekspo centru moći da se vakciniše oko 4.000 građana dnevno, a termin za vakcinaciju danas ima oko 2.000 prijavljenih.

„Prema potrebi ćemo povećavati broj zakazanih termina“, rekao je Vesić novinarima nakon obilaska punkta u Belekspo centru.

Dodao je da je u Belekspo centru angažovano 20 lekara i medicinskih sestara Doma zdravlja Novi Beograd.

On je naveo da se počinju pripreme za otvaranje četvrtog punkta za vakcinaciju u objektu novog Doma zdravlja u Borči, gde će moći da se vakciniše oko 150.000 građana koji žive na levoj obali Dunava.

„Taj punkt će biti otvoren za nekoliko dana, a nastavićemo da otvaramo punktove u skladu sa potrebama kako bi svi građani Beograda mogli da se vakcinišu“, rekao je Vesić.

Podsetio je da se vakcinacija vrši i u 17 domova zdravlja na teritoriji Beograda, a da su te zdravstvene ustanove obezbedile i dodatne punktove u prigradskim opštinama.

Vesić je kazao da je danas počela i revakcinacija i objasnio da će svaki građanin dan ranije dobiti poruku sa obaveštenjem gde će primiti drugu dozu.

Dodao je da je u Srbiji do sada vakcinisano oko 525.000 građana, a revakcinisano je oko 20.000, dok je u Beogradu prvu dozu vakcine primilo oko 154.000 građana, a drugu dozu njih oko 5.400.

Kako kaže, u kol centrima ostvareno je skoro 104.000 Beograđana starijih od 65 godina, a skoro 35.000 prijavljeno je preko portala e-Uprava za vakcinaciju, uz njihovu saglasnost.

Vesić je rekao da je Grad Beograd pružio pomoć u prevozu do mesta vakcinacije za oko 2.500 građana.

„Tempo vakcinacije u Beogradu dobar, sve punktove u prestonici priprema Grad Beograd u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Kancelarijom za IT i e-Upravu“, naveo je Vesić.

On je kazao da se u Belekspo centru danas vakciniše prvih 500 vaspitačica iz vrtića, u nadležnosti Grada Beograda i da će narednih dana biti pozvani da se vakcinišu i taksisti.

Kako je rekao, planira se i vakcinacija zaposlenih u velikim trgovinskim lancima.

Vesić je kazao da je u Beogradu prosečna starost vakcinisanih 63,6 godina, kao i da su od ukupnog broja vakcinisanih u prestonici 54 odsto žene.

On je naveo da u Gradskoj upravi radi skoro 2.900 ljudi, a da se za vakcinaciju prijavilo skoro 2000 zaposlenih što je, kaže, dobar prosek.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu i koordinator punktova za imunizaciju za Grad Beograd Nataša Stanisavljević podsetila je da građani stariji od 65 godina svakog dana od 8 do 20 časova mogu da pozovu bilo koji kol centar na teritoriji svoje opštine, ako im je potreban prevoz do mesta imunizacije.

„Mi smo sa opštinama organizovali dodatan broj volontera i vozila kako bi smo pomogli sugrađanima starijim do 65 godina koji iz određenog razloga ne mogu da dođu do mesta vakcinacije“, rekla je Stanisavljević.

Navela je da osobe sa invaliditetom i teško pokretna lica, koji su prijavili za vakcinaciju preko portala eUprava, mogu da pozovu dom zdravlja, koji ima deo kućnu negu.

„U tom slučaju lekari direktno izlaze na teren i vakcinišu ljude u njihovim domovima“, rekla je gradska sekretarka.

Istakla je da su u prioritetnoj grupi za vakcinu svi šalterski radnici i oni koji su u neposrednom kontaktu sa velikim brojem ljudi, zatim oni koji imaju hronične bolesti, stariji od 65 godina, kao i komunalni radnici na terenu.

V.d.direktora Doma zdravlja Novi Beograd Božica Novaković rekla je da se danas vrši imunizacija prvom dozom Sinofarm vakcine, a da bi narednih dana trebalo da stignu i vakcine drugih proizvođača.

„Građani koji su se prijavili preko portala eUprava obaveštavaju se dan ranije o terminu za vakcinaciju. Na punktu dobijaju pomoć oko popunjavanja saglasanosti, a nakon toga usmeravaju na lekarski pregled, potom na vakcinaciju“, rekla je Novaković.

Dodala je da će oni koji prime prvu dozu u Belekspo centru, na tom punktu biti i revakcinisani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar