Počelo glasanje na parlamentarnim izborima u Kanadi

TORONTO – Kanađani danas glasaju na parlamentarnim izborima na kojima će se kanadski premijer Džastin Trudo možda suočiti sa izbornim porazom.
Ankete pokazuju da je Trudoova liberalna stranka u tesnoj trci sa rivalskim konzervativcima na čelu sa Erinom O’Tulom, piše AP.

Biračka mesta su otvorena prvo u provinciji Njufaundlend na obali Atlantika.

„Trudo je napravio neverovatno glupu grešku u proceni“, rekao je Robert Botvel, profesor kanadske istorije i međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Torontu.

Trudo je nasledio svog oca, ikonu liberala i pokojnog premijera Pjera Trudoa, kada je pobedio 2015. godine, ali kombinacija visokih očekivanja, skandala i raspisivanja izbora prošlog meseca tokom pandemije korona virusa, naštetila je njegovom ugledu.

Trudo tvrdi da je pristup konzervativaca opasan i da je Kanađanima potrebna vlada koja sledi nauku.

Erin O’Tul nije zahtevao da se kandidati njegove stranke vakcinišu protiv Kovid-19, a on opisuje vakcinu kao odluku o ličnom zdravlju.

„O’Tul je više zainteresovan da se zalaže za prava anti-vaksera u svojoj stranci nego što se zalaže za ljude koji su učinili prave stvari i žele da se vrate u normalu“, rekao je Trudo u petak.
Ankete pokazuju da čak 5 odsto do 10 odsto podržava Makimea Berniera i narodnu stranku Kanade, što potencijalno kvari podršku O’Tulu i pomaže liberalima da zadrže vlast.

Trudoovo nasleđe uključuje prihvatanje imigracije u vreme kada su SAD i druge zemlje zatvorile svoja vrata.

Takođe kanabis je legalizovan širom zemlje i uveden porez na ughljenik za borbu protiv klimatskih promena, a sporazum o slobodnoj tgovini između SAD-a i Meksika je očuvan usred pretnji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da će poništiti sporazum.

Bivši predsednik SAD-a Barak Obama i bivša kandidatkinja demokratske stranke Hilari Klinton tvitovali su Trudou podršku.

Ako O’Tul pobedi, obećao je da će zauzeti oštriji stav protiv Kine uključujući zabranu kineskog tehnološkog giganta Huavej iz sledeće generacije kanadskih telekomunikacionih mreža.

O’Tul je takođe rekao da će preseliti kanadsku ambasadu iz Izraela u Jerusalim, baš kao što je Tramp preselio američku ambasadu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar