Počelo suđenje u Budimpešti za tešku nesreću na Dunavu

BUDIMPEŠTA – Kapetan rečnog kruzera „Vikinški znak“ nije bio fokusiran na upravljanje svojim brodom najmanje 5 minuta, kada se, maja prošle godine, sudario sa znatno manjim brodom „Sirena“ i potopio ga, istakao je danas tužilac u uvodnoj reči krivičnog procesa protiv Ukrajinca Jurija Čaplinskog, kapetana „Vikinškog znaka“.

U ovoj teškoj nesreći koja se dogodila na Dunavu kod Budimpešte, poginulo je 27 ljudi, većinom turista iz Južne Koreje.

Tužilaštvo tereti ukrajinskog kapetana za nesmotreno izazivanje opšte opasnosti u rečnom saobraćaju, fatalnu masovnu nesreću, kao i po 35 tačaka optužnice za nepružanje pomoći žrtvama nesreće, izvestio je AP.

Ukrajinski kapetan negira da je odgovoran za ovaj tragičan udes.

On je odbio ponudu tužilaštva da se odrekne prava na sudski postupak uz prihvatanje svih tačaka optužnice, a u zamenu za kaznu od devet godina zatvora i 9-godišnju zabranu upravljanja brodovima.

Nesreću koja se dogodila 29. maja u večernjim satima, kod mosta Margit u Budmpešti preživelo je sedam od ukupno 33 južnokorejskih turista, a među žrtvama su i dvojica Mađara, koji su činili posadu broda „Sirena“.

„Iako je „Sirena“ bila vidljiva na radaru kruzera, kapetan je nije video ni kada je bila udaljena samo 50 metara od njegovog broda“, rekao je tužilac Novak Mikloš.

Čaplinski je započeo karijeru na rečnim brodovima 1975. godine, kapetan broda je postao 1998. godine, a 2000. je počeo da radi za švajcarsku kompaniju Viking.

Sudija je dozvolio publici i medijima da samo 5 minuta budu u sudnici, a onda ih je, zabrinut zbog koronavirusa, zamolio da suđenje prate iz odvojene prostorije.

Brod „Sirena“ je izvučen sa dna Dunava 11. juna prošle godine, zajedničkom akcijom mađarskih i južnokorejskih spasilačkih timova i u njemu je pronađeno nekoliko tela zarobljenih u kabinama, dok je nekoliko nastradalih pronađeno oko 100 km nizvodno od Budimpešte.

U odvojenom procesu tužilaštvo vodi istragu protiv kapetana broda „Viking Idun“ koji je stigao na mesto nesreće nedugo posle sudara, zbog sumnje da se nije zaustavio da pruži pomoć ljudima koji su se našli u talasima Dunava i kojima je bila potrebna pomoć.

Suđenje Čaplinskom biće nastavljeno 30. aprila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar