Podrška japansku premijeru Jošihidi Sugi na niskom nivou

TOKIO – Podrška japanskom premijeru Jošihidi Sugi pala je ispod 30 odsto prvi put otkako je stupio na dužnost, pokazalo je istraživanje objavljeno danas, što je znak da Olimpijske igre u Tokiju nisu uspele da povećaju njegov rejting u jeku porasta novozaraženih od korona virusa.

Prema anketi koju je sproveo dnevni list Asahi, otprilike trećina građana nije odobravala održavanje Olimpijade koja je završene juče, a 60 odsto građana je reklo da ne želi da Suga ostane na mestu premijera, čime su oslabljeni izgledi njegove vladajuće stranke na izborima koji će se održati kasnije ove godine, prenosi Rojters.

Kako je pokazala anketa koja je sprovedena za vreme vikenda, Sugina podrška pala je na 28 odsto, što je najniže od kako je postao premijer prošle godine u septembru.

Od anketiranih građana, 56 odsto njih je smatralo da je dobro da se održe Olimpijske igre u Tokiju, dok 32 odsto njih je to smatralo za lošu ideju.

Spora vakcinacija u Japanu naštetila je popularnost Suge, a skok novih slučajeva korona virusa, uzrokovan širenjem delta soja virusa, zasenio je Olimpijske igre sa ukupnim brojem koji je u petak premašio brojku od milion slučajeva.

Suga i organizatori Olimpijskih igara rekli su da ne postoji povezanost između Igara i porasta broja novozaraženih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar