Pooštrene mere u cilju zaštite zdravstveniog sistema

SKOPLJE – U Severnoj Makedoniji od danas su na snazi nove pooštrene epidemiološke mere koje podrazumevaju zatvaranje kafića i ugostiteljskih objekata, a policijski čas će umesto u 22 početi dva sata ranije, u 20 sati do sutradan u 5 ujutru.

Poštrene mere donela je vlada na predlog Kriznog štaba i trajće do 20. aprila ove godine.

Premijer Zoran Zaev rekao je da je svrha mera zaštita javnog zdravlja.

„Najnoviji trendovi u zdravstvu jasno pokazuju da britanski soj uzima maha. Ova vrsta virusa zaražava mnogo lakše i brže, sa teškim posledicama po ljudsko zdravlje. Mere su donete i u iščekivanju otopljavanja i velikih praznika koji su pred nama i potrebe odmora zdravstvenih radnika. Samo zajedno možemo uspeti da se izborimo sa posledicama“, rekao je Zaev nakon sednice vlade.

Premijer je kazao i da broj novozaraženih raste, kao i broj umrlih od posledica korona virusa.

Reč je, kazao je, o ozbiljnom opterećenju zdavstvvenog sistema.

Vlasnicima kucnih lubimaca dozvoljeno je izvođenje od 22 do 23 sata, na 100 metara od kuće, prenelis u makedonski mediji.

Zaev je apelovao na građane da ne izlaze iz svojih kuća bez preke potrebe.

Istakao je i da se pooštrene mere uvode pre uskršnjih praznika kako bi za praznik građani mogli da budu sa svojim najmilijima.

„Svima je želja da budemo zdravi i zajedno sa svojim voljenima. Ovim merama očekujemo da smanjimo širenje zaraze“, rekao je Zaev i pozvao na maksimalnu odgovornost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar