Posle epidemije i zemljotresa u Zagrebu još jedan fenomen puni bolnice

Prošli vikend, kada je broj zaraženih korona virusom rapidno rastao, Zagreb je pogodio zemljotres, a ukinut je i javni prevoz, zagrebačka  bolnica Sestara Milosrdnica u Vinogradskoj je zabeležila veliki broj onih koji su su u nju stigli zbog alkoholizovanosti, prenose mediji u Hrvatskoj

Već je poznato  da je prvi dan nakon zatvaranja kafića, bilo najviše hospitalizovanih u jednom danu, čak 17. Ali su se te crne brojke nastavile i  tokom prošlog vikenda, pa tako pijani nepotrebno zauzimaju bolnički krevet.

Ono što zvaničnici stalno napominju je činjenica: Ako ste napolju držite distancu  od dva metra, ne budite u grupama. Dodatni apel stiže i za sve one koji misle da s najbližim prijateljima mogu „popiti koju“ i družiti se zatvorenim ili na otvorenom.

Ukoliko se te mere budu kršile, moguća je dodatna zabrana kretanja i ograničavanje na najviše dve osobe u grupi, što je inače najavljeno.

– Nakon zatvaranja kafića, događa se fenomen koji nismo mogli da predvidimo, da imamo u bolnicama enormno veliki broj pijanih ljudi.
Ljudi se druže na privatnim zabavama, više porodica su zajedno ili se druže i na kartanju po kućama i stanovima. To je potpuno  kontraproduktivno u suprotnosti sa svime što radimo i protiv čega se borimo. Apelujemo na sve da se ne druže. Znam da je to teško,  svi smo mi socijalna bića, ali nikada nismo imali ovakav problem s virusom. Molim vas, ljudi, moramo svesti socijalne kontakte na nulu u borbi protiv širenja zaraze – rekla nam je Maja Bujević Grba, direktorka Zavoda za hitnu medicinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholkoronazagreb
Komentari (0)
Dodaj komentar