Poslodavci u SAD otvorili čak 273.000 radnih mesta u februa

VAŠINGTON – Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama snažno je skočilo u februaru, budući da su poslodavci otvorili čak 273.000 novih radnih mesta, što je, prema oceni agencije AP, dokaz da je ekonomija bila u odličnoj formi pre prodora koronavirusa u zemlji.

Američko Ministarstvo rada saopštilo je danas da je stopa nezaposlenosti pala na 3,5 procenata prošlog meseca, na 50-godišnji minimum, sa januarskog nivoa od 3,6 odsto.

Mesečni rast zapošljavanja sačinjen je na temelju platnih spiskova u drugoj nedelji februara, što znači pre datuma pojave virusa u SAD. Za sada nema signala da je epidemija pogodila tržište rada, ali većina ekonomista predviđa da će zapošljavanje usporiti u narednim mesecima, navodi američka agencija.

Povećanje plata u februaru je blago usporilo, zabeleživši rast od 3,0 posto međugodišnje, u odnosu na januraski prosečan porast od 3,1 odsto.

Plate u SAD su rasle po stopi od 3,0 procenta ili više tokom više od godinu i po dana, ali su usporile nakon što su dostigle stopu od 3,5 odsto prošlog leta.

Administracija u Vašingtonu je danas takođe povećala svoju procenu otvorenih radnih mesta za decembar i januar, za ukupno 85.000 više nego što je ranije saopšteno.

Neuobičajeno toplo vreme u februaru verovatno je podstaklo zapošljavanje u građevinskoj industriji, u kojoj je otvoreno 42.000 novih radnih mesta, kao i u hotelima i restoranima koji su angažovali skoro 50.000 novih radnika.

Proizvodne kompanije su u februaru otvorile 15.000 novih radnih pozicija, što verovatno u narednim mesecima neće biti slučaj imajući u vidu poremećaj u lancu snabdevanja u Kini.

Ukupni podaci o zapošljavnju u SAD za prošli mesec obuhvataju i oko 7.000 privremenih radnih mesta.

U 2019. godini, američki poslodavci su otvarali u proseku oko 175.000 novih radnih mesta mesečno, što je bilo nešto sporije nego prethodne godine, ali dovoljno za apsorbovanje nove generacija radnika i postepeno smanjenje stope nezaposlenosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar