Poznati laureati nagrada UDUS-a

BEOGRAD – Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) danas je donelo odluke o dobitnicima tri nagrade za 2019. godinu – Nagrade za režiju „Bojan Stupica“ i glumačkih nagrada „Miloš Žutić“ i „Ljubinka Bobić“.

Bijenalnom Nagradom za režiju „Bojan Stupica“ za 2019. godinu nagrađena je režija nagrađivane i uspešne predstave „Tartif“ po Molijeru, autorski projekat nedavno preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, realizovana u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Tročlani žiri u sastavu – rediteljka Ana Tomović (predsednik), dramaturg Fedor Šili i reditelj Andraš Urban, odluku je doneo jednoglasno, a u konkurenciji za Nagradu bile su predstave premijerno izvedene u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Za sve tri nagrade različiti su periodi izvedenih predstava koje ulaze u konkurenciju.

Bijenalna Nagrada „Ljubinka Bobić“ u 2019. godini, koju UDUS dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Danijeli Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u hit predstavi „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat Narodnog pozorišta u Beogradu.

U konkurenciji za nagradu učestvovali su glumci i glumice u projektima premijerno izvedenim od 1. septembra 2017. do 31. avgusta 2019, a predloženo je 17 dramskih umetnika.

Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu – glumica Dragana Varagić (predsednica), glumci – Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i dramaturg Željko Hubač.

Godišnja Nagrada „Miloš Žutić“ (u 2019. godini) za najbolje glumačko ostvarenje dodeljena je Jovani Gavrilović za ulogu Petrije Gradske u dramatizaciji čuvenog romana „Petrijin venac“ Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića, u produkciji pozorišta Atelje 212.

Predloženo je devet umetnika.u konkurenciji za nagradu koji su igrali u predstavama čije su premijere održane od 1. jula 2018. do 30. juna 2019.

Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić, Ivan Mihajlović i Srđan Timarov (predsednik žirija).

Takođe, UDUS je nedavno dodelilo i Nagradu za životno delo „Dobričin prsten“ u 2020. godini istaknutom dramskom umetniku Petru Božoviću, dok će laureat Nagrade „Miloš Žutić“ za 2020. godinu biti poznat naredne godine.

Nagrade se dodeljuju uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, a o datumu samog uručenja nagrada, UDUS će obavestiti javnost naknadno, a sve zavisi od situacije sa pandemijom korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar