“Pozornica pod zvezdama” u Novom Sadu od 4. do 26. juna

NOVI SAD – Manifestacija “Pozornica pod zvezdama” Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu biće organizovana od 4. do 26. juna na krovu Tržnog centra “Promenada”, saopštila je danas direkcija Opere tog pozorišta.

Sa četiri tematske pozorišne nedelje, SNP otvara jedinstvenu pozornicu sa bogatim sadržajem operskog i dramskog programa, koji će imati uvertiru u vidu Dečije nedelje od 31. maja.

Deca će tih dana zaključno sa 4. junom imati priliku da se druže sa animatorima svakim danom u popodnevnim časovima, dok će nedelja biti zaokružena operom za decu „Čarobna frula“ sa dva izvođenja uzastopno od 18 i 20 časova.

Nakon toga sledi “Rock nedelja” tokom koje je na repertoaru poznata predstava „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, kao i memorijalno izvođenje Rok opere – “Who wants to live forever” kao posveta nedavno preminulom pijanisti Aleksandru Banjcu, sa mnogim gostima.

Sledi filmska nedelja, koju pokreće bioskop Cineplexx Promenada, kao revija filmskih klasika, gde su na repertoaru kultna ostvarenja domaće baštine, kao i izložba filmskih rekvizita u Tržnom centru, dok će finale predstavljati veliki koncert filmske muzike na samom krovu.

Kako je objasnio dirigent i maestro Mikica Jevtić, kultni naslov domaće kinematografije „Zvižduk u osam“ je omaž dvojici neprolaznih muzičara koji su na žalost izgubili nedavno bitku sa korona virusom – čuvenom filmskom kompozitoru Zoranu Smijanoviću i pevaču Đorđu Marjanoviću.

„To je muzika iz filmova uz koje smo odrastali, plakali, smejali se. Reč je o najpopularnijim kompozicijama iz srpske kinematografije i njihov veliki kvalitet je prepoznatljivost“, ističe dirigent.

„Kao što su replike iz domaćih filmova ušle u svakodnevni govor i neiscrpno se ponavljaju, tako je i muzika postala antologijska. Muzikom koja ima umetničku vrednost a prati srpski film, želimo da se vratimo u neko sasvim drugo vreme i muziku smestimo u potpuno drugačiji ambijent. Tako da nije ovo puki koncert, već iskustvo“, zaključio je maestro Jevtić.

Filmsku nedelju pratiće odmah operska nedelja sa dva koncerta za ljubitelje opere – „Dolce vita“ i „Operetske priče na zadatu temu“.

Direktor Opere SNP-a Aleksandar Stankov kaže da su to dva veoma specifična koncerta, koja se mogu staviti da pod serijal „Priče na zadatu temu“, budući da je nastup „Dolce vita“ održan onlajn, bez prisustva publike.

„Projekat „Operetske priče“ se naslanja na pozitivnu notu kojom „Dolce vita“ otvara nedelju, ali i na duboku vojvođansku tradiciju opereta“, naveo je Stankov.

Poslednjeg dana manifestacije 26. juna, publika će slušati neke od najpoznatijih odlomaka antologijskih dela „Slepi miš“, „Knjeginja čardaša“ i sličnih opereta koje su oduvek bile favoriti novosadske publike.

Čitav program deo je redovnog, pre svega operskog, repertoara SNP-a, jedino je lokacija nova.

Kako kažu iz teatra, prostor na otvorenom omogućava veći broj publike u sasvim bezbednim uslovima, uz sve protokole i epidemiološke mere koje važe u pozorištu i svim tržnim centrima.

„Opere, pozorišne predstave i koncerti pobuđuju emocije, stvaraju uspomene, zbližavaju ljude, grade prijateljstva i ljubavi. Svi smo mi socijalna bića i imamo potrebu za slobodom, a upravo odlazak na koncert i predstavu je življenje te slobode sa prijateljima i bliskim osobama“, dalje naglašava prvi čovek Opere.

„Ova godina zakočila je sve i na jako grub način pokazala koliko nam kulturni događaji nedostaju i koliko je „nova normalnost“ u kojoj ne bi bili u bliskom kontaktu sa drugim ljudima, potpuno suprotna organskim potrebama naših bića“, zaključuje Stankov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar