Predsednik SAD na putu za Evropu (VIDEO)

Gotovo pet meseci po dolasku na vlast, predsednik SAD Džozef Bajden (Joseph Biden) danas je krenuo u Veliku Britaniju, prvu etapu evropske turneje tokom koje će insistirati na čvrstini transatlantskog saveza i imati prvi sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Bajden je neposredno pre poletanja ptredsedničkog aviona iz vojne baze Endrjuz kod Vašingtona, izjavio da je cilj njegovog putovanja da Putinu i Kini „jasno stavi do znanja da su SAD i Evropa čvrsti saveznici“.

Američki predsednik će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta – G7 u Velikoj Britaniji. Na tom skupu će najviše biti reči o klimi i pandemiji korona virusa.

Bajden će se sutra sastati sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom (Johnson) a u nedelju će ga u dvorcu Vindzor primiti kraljica Elizabeta Druga (Elizabeth).

Najznačajniji deo Bajdenove posete Evropi, biće sastanak 16. juna u Ženevi sa Putinom.

Bela kuća nije detaljno najavila taj sastanak, ali je navela da za sada nije predvidjena zajednička konferencija za novinare, za razliku od sastanka bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) i Putina u Helsinkiju 2018. godine kada su obojica zajedno izašla pred reportere.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar