Premijer Izraela primio treću dozu Fajzera

TEL AVIV – Izraelski premijer Naftali Benet primio je danas treću dozu vakcine proizvođača Fajzer/Bionteh, nakon što je Izrael spustio granicu za primanje buster doze za osobe starije od 40 godina, kako bi sprečili širenje delta soja korona virusa.

U Izraelu je došlo do povećanja u broju obolelih od kovida usled pojave delta soja, a Benet (49) je pokušao da izbegne ekonomski bolan lokdaun odobrivši treće doze, preneo je Rojters.

Osobe starije od 60 godina počele su da primaju treće doze u julu, a onda je granica spuštena na 50 godina.

Ministarstvo zdravlja je danas saopštilo da će buster doze biti date osobama starijim od 40 godina, koje su primile drugu dozu pre najmanje pet meseci.

Ministarstvo je preporučilo učiteljima, zdravstvenim radnicima, zaposlenima u domovima za stare i trudnicama svih uzrasta da prime buster dozu.

SAD su najavile plan da ponude buster doze svim Amerikancima, na osnovu podataka da se posle izvesnog vremena gubi na jačini zaštite posle primljene druge doze.

„Ukoliko se vakcinišete trećom dozom, moći ćemo da izbegnemo četvrti lokdaun“, izjavio je Benet pre nego što je primio dozu.

Više od milion ljudi u Izraelu je primio treću dozu, a izraelski zdravstveni radnici saopštili su u sredu da je tada efikasnost protiv delta soja 86 odsto.

Kanada, Francuska i Nemačka su najavile kampanje za buster doze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar