Premijer Izraela u dvodnevnoj poseti SAD

JERUSALIM – Izraelski premijer Naftali Benet otputovao je danas u Vašington u svoju prvu zvaničnu posetu od kako je stupio na dužnost.

Benet će se u Vašingtonu sastati sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom s kojim će razgovarati o Iranu, regionalnom rivalu Izraela, prenosi AP.

Susret Benet-Bajden dogodiće se u trenutku kada raste napetost između Izraela i Irana i postupno se obnavlja neprijateljstvo sa palestinskim Hamasom na južnoj granici sa pojasom Gaze, a nepuna tri meseca nakon 11-dnevnog intenzivnog oružanog sukoba.

Benet bi sutra trebalo da se sastane sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom i američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom, a u četvrtak i s predsednikom Bajdenom.

Pre polaska u SAD Benet je najavio da će glavni prioritet u razgovoru sa Bajdenom biti Iran, „posebno napredak iranskog nuklearnog programa u poslednje dve do tri godine“.

U saopštenju iz Benetovog kabineta se navodi da će premijer Izraela tokom posete Vašingtonu razgovarati sa američkim zvaničnicima i o unapređenju izraelske vojske, pandemiji korona virusa i ekonomskim pitanjima.

Benet se izjasnio protiv postizanja novog nuklearnog sporazuma između Irana i svetskih sila i poručio da svaki sporazum mora da uspostavi „kočnice regionalnoj agresiji Irana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar