Preminuo sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana

ZAGREB – U Zagrebu je od posledica infkecije korona virusom danas preminuo Miroslav Tuđman (74), najstariji sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana.

Sin Franje Tuđmana, inače doktor informacionih nauka i poslanik u parlamentu u politici nikada nije ostvario ni približno koliko i njegov otac, piše „Jutarnji list“ i dodaje da je ipak je bio učesnik u brojnim prelomnim situacijama, posle pada komunizma u Hrvatskoj i Jugoslaviji.

Rodio se na Dan mladosti, 25. maja 1946. u Beogradu, gde je u to vreme Franjo Tuđman bio u službi u Generalštabu JNA.

Dobio je ime po Miroslavu Krleži, a u Beogradu je živeo do 1961. godine, kada se porodica Tuđman preselila u Zagreb.

Diplomirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu 1970.

Bio je osnivač i prvi direktor Zavoda za informacione studije i imao rang redovnog profesora.

Bavio se teorijom i epistemologijom informacionih nauka i problemima državne bezbednosti, i autor je oko 200 naučnih i stručnih članaka, kao i desetak knjiga.

Poslednjih godina SFRJ učestovao je u osnivanju Socijaldemokratske stranke Hrvatske, na čelu sa Antunom Vujićem, moderne levičarske opcije industrijskoga društva, koja je predstavljala opoziciju Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ), koju je vodio Franjo Tuđman.

Rat je doneo raskol u stranci Tuđmana mlađeg.

Deo se priključio SDP-u Ivice Račana, dok je Miroslav Tuđman ušao u HDZ, odigravši, kako piše „Jutarnji“, „važnu ulogu u demontaži Herceg-Bosne“.

Bio je zamenik direktora Kancelarije za nacionalnu sigurnost (UNS) i osnivač i direktor Hrvatske obaveštajne službe (HIS) u dva navrata.

Nakon očeve smrti, osnovao je svoju stranku HIP (Hrvatski istinski preporod) i 2003. na parlamentarnim izborima dobio samo 1,7 odsto glasova.

Onda je 2009. bio kandidat na predsedničkim izborima, ali prezime Tuđman privuklo je tek 4,1 odosto birača.

Tada je ponovo doneo pragmatičnu odluku i vratio se u HDZ, i sa lista ulazio u Sabor u tri mandata, gde je proveo poslednju deceniju pod tri predsednika – Jadrankom Kosor, Tomislavom Karamarkom i Andrejom Plenkovićem.

U februaru prošle godine podržao je Plenkovićevog suparnika Miru Kovača, koji je izgubio, međutim, to nije bio i kraj političke karijere Miroslava Tuđmana, koji je opet ušao u Sabor.

Otišao je političar i zvaničnik, koji je u devedesetima imao važnu ulogu, ali je uvek ostao u senci svog oca, dodaje zagrebački list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar