Promene u Vladi Grčke radi boljeg upravljanja epidemijom i ekonomskom pomoći zbog nje

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je sproveo manje promene u sastavu svoje vlade, prve posle godinu dana na vlasti, radi poboljšanja rukovodjenja sanitarnom krizom i ekonomskim merama za suzbijanje posledica pandemije.

Portparol Vlade Steljos Pecas je premeštanje i unapredjenje destak zvaničnika, ocenio kao „operacionalno poboljšanje“ Vlade.

Cilj je „rukovodjenje povećani fondovima“ pomoći EU Grčkoj zbog posledica pandemije, i „organizaciono jačanje“ Ministarstva zdravstva.

Grčka koja se relativno dobro drži tokom pandemije korona virusa, ipak ovih dana beleži ponovni porast broja zaraženih – na iznad 100, blizu brojevima u aprilu. Zvaničnici smatraju da je to posledica masovne noćne zabave u klubovima i porodičnih skupova, te slede nova ograničenja.

Tokom 1. jula je medju 1,3 miliona putnika iz inostranstva nasumičnim testiranjem nadjeno 340 inficiranih korona virusom, dok je ukupan dosadašnji broj slučajeva tokom epidemije 4.800, mahom domaćeg porekla.

Tokom epidemije u Grčkoj je od korona virusa umrlo 209 ljudi.

Broj zaraženih danas je ponovo porastao, na 121, a Ministarstvo zdravlja pozvalo na oprez.

Grčka vlada odlučila je da u sedmodnevni karantin stavi putnike koji dolaze iz Albanije, i da pojača kontrolu kopnene granice i poljoprivredno-prehrambene industrije.

Korišćenje sanitarne maske je obavezno na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, te i u crkvama.

Micotakis je postavio jednog zamenika ministra i jednog državnog sekretara zadužene za nadgledanje uravljanja evropskim fondovima pomoći zbog pandemije i turizmom koji je njome posebno teško pogodjen.

Grčka će iz post-Kovid stimulativnog paketa EU dobiti 32 od ukupno 750 milijardi evra iz tog paketa o kojem su evropski lideri odlučili prošlog meseca.

Banka Grčke prognozira ekonomsku recesiju ove godine od 5,8 odsto, uglavnom zbog uticaja pandemije na turizam, čiji su prihodi od vitalnog značaja za grčku ekonomiju, direktno i indirektno donoseći gotovo četvrtinu BDP-a.

Micotakisova konzervativna stranka „Nova demokratija“ uživa po anketama podršku 38 odsto gradjana, 14 procenata više od Sirize, glavne opozicione stranke bivšeg levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar