Proširena lista: Građani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru – zbog derbija

Crnogorsko Nacionalno telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras da od ponedeljka stanovnici Kosova mogu ući u Crnu Goru, pod uslovom da su unapred testirani na COVID-19.

NKT je danas na sednici donelo novi paket mera koje se tiču postepenog otvaranja crnogorskih granica.

Za ulazak u Crnu Goru, građani Kosova moraju da poseduju negativan rezultat PCR testa na korona virus, ne stariji od 48 sati, akreditovane laboratorije, navodi se na zvaničnoj veb stranici Vlade Crne Gore.

Države čiji stanovnici mogu ući u Crnu Goru sa negativnim rezultatom PCR testa su i Albanija, BiH, Turska, Izrael, Poljska, Rumunija, Italija i Ukrajina, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju, lista zemalja je formulisana na osnovu aktivnih slučajeva i novih slučajeva koronavirusa, kao i nekih drugih kriterijuma.

Što se tiče Srbije, Crna Gora još uvek nije donela odluku o otvaranju granice.

Kako se navodi, odluka o otvaranju granice sa Srbijom može uslediti tek nakon što bude poznat zdravstveni ishod beogradskog fudbalskog derbija, koji je u Crnoj Gori okarakterisan kao visok epidemiološki rizik.

Odluka o Srbiji tek posle saznanja o posledicama derbija

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti danas je jednoglasno zaključilo da odluka o otvaranju granice prema Srbiji može biti doneta tek pošto bude poznat zdravstveni ishod nedavnog sportskog događaja u Beogradu, na kojem je dopušteno prisustvo desetina hiljada gledalaca i tako proizveden visoki epidemiološki rizik.

Kako je saopšteno iz NKT, na sednici je, pored ostalog, posebno analizirana epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano da nesmetan protok ljudi i robe predstavlja i stratešku politiku Crne Gore, prenele su „Vijesti“.

U Crnoj Gori su se u četvrtak pojavili novi slučajevi zaraze virusom korona, a direktor Kliničkog centra Crne Gore (KČG) Jevto Eraković kazao je da sa sigurnošću može da tvrdi da su svi novoregistrovani uvezeni slučajevi.

Eraković kaže da nije neočekivano ponovno pojavljanje virusa s obzirom na neodgovorno ponašanje građana, a očekuje da će narednih dana broj novozaraženih biti još veći.

Jasno je, kazao je, da je odlazak građana Crne Gore u Beograd na fudbalski derbi doveo do situacije kakva je sada.

„Ako su informacije tačne, da je određeni broj naših građana boravio u Srbiji… Imam veliki broj nezvaničnih informacija koje to potvrđuju. Ovo govori koliko nam je potrebna lična odgovornost“, rekao je Eraković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna goraepidemijakorona viruspandemija
Komentari (0)
Dodaj komentar