Protesti u Tunisu protiv predsednika Sajeda

TUNIS – Oko 2.000 demonstranata okupilo se danas u Tunisu u znak protesta protiv predsednika Kaisa Sajeda koji je preuzeo ovlašćenja vlade, pozivajući ga da se povuče sa vlasti.

Sajed je ove nedelje prekršio veći deo ustava iz 2014. godine, dajući sebi moć da vlada dva meseca nakon što je smenio premijera, suspendovao parlament i preuzeo izvršnu vlast, piše Rojters.

„Narod je protiv puča. Odlazi“, skandirali su demonstranti.

„Sajed je diktator koji je izdao revoluciju i izdao demokratiju, preuzeo je sva ovlašćenja. To je puč i mi ćemo srušiti puč na ulicama“, rekao je jedan učesnik protesta.

Predsednik je tvrdio da su njegove akcije, koje njegovi protivnici smatraju pučem, potrebne za rešavanje krize i političke paralize, ekonomske stagnacije i slabog odgovora na pandemiju korona virusa i obećao da će poštovati prava i da neće postati diktator.

Prvi protest protiv Sajeda održan je prošle nedelje, a najveća politička stranka u Tunisu, Enahda, nazvala je Sajedove poteze „flagrantnim udarom na demokratski legitimitet“ i pozvala ljude da se ujedine i brane demokratiju u „neumornoj mirnoj borbi“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

korona virus
Komentari (0)
Dodaj komentar